Bulgaria: Festivalurile trandafirilor, o desfătare a simţurilor

Este vremea trandafirilor și, în Bulgaria, au loc numeroase sărbători închinate acestor flori, veritabil simbol național al vecinilor noștri de la sud de Dunăre. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen, la care iau parte mii de turiști din țară și străinătate, este festivalul de la Kazanlâk, organizat în primul weekend din luna iunie. Ajuns la cea de-a 111-a ediție, în acest an are loc între 6 și 8 iunie.

Din mai și până spre sfârșitul lunii iunie, Valea Trandafirilor, regiune din centrul Bulgariei situată între Munții Balcani și Munții Sredna Goran, se transformă într-o încântare a văzului și mirosului grație nesfârșitelor sale culturi de trandafiri de toate culorile. Numeroase așezări sunt în sărbătoare în această perioadă, iar turiștii profită de ocazie pentru a participa la evenimente pline de culoare, muzică, parfum și voie bună.

Plantațiile de trandafiri sunt admirate, an de an, începând din faza de îmbobocire, până la plenitudinea deplină a florilor și la recoltarea prețioaselor petale, folosite ca materie primă în cosmetică, medicină, precum și la prepararea de lichioruri, dulcețuri, gemuri, sucuri și alte delicii culinare.

Trandafirul de Kazanlâk este o varietate de Rosa damascena renumită pentru mirosul său puternic. Se spune că ar fi fost adus din Asia centrală, în urmă cu mai multe secole și că în Bulgaria condițiile sunt ideale pentru cultivarea lui. Floricultorii au mare grijă să respecte și azi metodele străvechi, pentru a nu altera caracteristicile foarte prețuite ale acestui soi.

Conform tradiției, festivalul de la Kazanlâk începe cu un concurs în care este aleasă ‘Regina Trandafirilor’. Frumoasa câștigătoare are apoi privilegiul de a-l premia pe cel mai eficient culegător de petale de trandafiri, la finalul unor întreceri la care, alături de localnici, sunt încurajați să participe și vizitatorii. Sărbătoarea din 2014 este însoțită de o paradă internațională de costume populare, de diverse manifestări dedicate copiilor și de o expoziție intitulată ‘Pâinea bulgarilor — ritual, mod de viață și credință’.

Totul se încheie cu un foc de artificii, duminică seara. Una dintre bucuriile pe care nu multă lume și le refuză în tot acest timp constă în podoabele din petale de trandafiri — ghirlande, coronițe, brățări etc — cu care pozele devin mai frumoase și amintirile mai greu de șters din memorie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata