Buzău: Ţara Luanei, între legendă şi adevăr

Țara Luanei este localizată în Munții Buzăului, iar pe raza localităților Colți, Bozioru și Brăești se află zece așezări rupestre locuite încă din perioada neolitică, dar și monumente ale naturii, în jurul cărora de-a lungul timpului s-au țesut numeroase basme și legende, precum și numeroase povestiri despre dispariții umane și fenomene paranormale.

 

  • Muzeul chihlimbarului de la Colți

La marginea pădurilor, lângă pârâul Sibiciu se află localitatea Colți, celebră pentru ambra galbenă, o piatră organică semiprețioasă provenind din fosilizarea rășinilor unor specii de pini în urmă cu zeci de milioane de ani.

‘Localnicii mai în vârstă povestesc cu mândrie că un medalion confecționat din rumanită sau chihlimbar de Colți în care erau încrustate insecte a fost oferit soției regelui George al V-lea, regele Angliei, iar o pipă modelată, tot din chihlimbar, a fost dăruită de conducătorii statului român lui Iosif Visarion Stalin’, susține patronul unei firme de turism din Buzău, Doru Brălulescu, născut pe aceste meleaguri.

La Colți, în perioada 1937-1948 au funcționat opt mine de exploatare a chihlimbarului care s-au închis una câte una, dar după închiderea lor localnicii au continuat să caute aceste pietre semiprețiose foarte căutate în industria bijuteriilor.

Muzeul chihlimbarului din Colți, o clădire asemănătoare caselor țărănești de pe valea Sibiciului cu trei nivele, demisol, parter și etaj, a fost construit între anii 1973-1974.

În cele trei încăperi de la parter se află colecția de chihlimbar, colecțiile de flori de mină, roci, fosile și pietre semiprețioase. ‘Colecția de chihlimbar este unică în țara noastră și printre puținele din lume. În zona Colți, chihlimbarul se găsește atât la suprafața solului, cât și în adâncime, în strate dezvelite. Această colecție este compusă din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut și prelucrat, unelte folosite la extragerea și prelucrarea chihlimbarului’, a declarat  profesorul Diana Gavrilă, custodele muzeului.

Regina colecției muzeale este un bulgăre de chihlimbar de 1.785 grame, iar muzeul mai deține o altă bucată de chihlimbar de 1.500 grame, obiecte din chihlimbar pe diferite nuanțe de culori, de la galben transparent până la negru opac, sau cu mai multe nuanțe de culori într-un singur obiect, un cercel din chihlimbar care are conservat o furnică sau o bucată de chihlimbar secționată care păstrează urme din scoarța copacului din care care provenit rășina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata