Campanie de informare privind viza temporară pentru SUA

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a iniţiat o campanie comună cu Ambasada SUA la Bucureşti pentru informarea cetăţenilor români care doresc să obţină o viză turistică pentru a vizita Statele Unite.

Conform unui comunicat al MAE, campania va fi lansată, miercuri, de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, împreună cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Campania se alătură celorlalte acţiuni întreprinse de instituţiile române pentru a îndeplini criteriile de intrare în Visa Waiver Program, ea urmărind să contribuie la scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA.

În cadrul campaniei, MAE şi Ambasada SUA vor disemina informaţii relevante şi sfaturi utile privind procedura de solicitare a vizei americane temporare (turistică, de studii, de afaceri etc) şi principiile de evaluare a eligibilităţii pentru acordarea vizei SUA.
Aceste informaţii completează informaţiile făcute deja publice de Ambasada SUA la Bucureşti. MAE a creat o secţiune specială pe pagina proprie de internet, care, suplimentar, îl direcţionează pe cel care se informează către pagina de internet a Ambasadei americane, cu informaţiile despre noua procedură online de solicitare a unei vize pentru Statele Unite.

Campania comună de comunicare a MAE şi a Ambasadei SUA la Bucureşti vine în sprijinul solicitanţilor de viză, astfel încât aceştia să-şi poată evalua într-o anumită măsură şansele de obţinere a unei vize, modul în care pot demonstra, cu ajutorul „legăturilor puternice cu ţara de origine”, că nu intenţionează să rămână definitiv în Statele Unite.

Conform legislaţiei americane orice cetăţean străin care solicită viză temporară SUA este un potenţial imigrant. Acest principiu se aplică oricărui cetăţean din lume care are nevoie de viză ca să viziteze Statele Unite, nu numai românilor.
MAE are 20 de acorduri de parteneriat pentru facilitatea accesului cetăţenilor la informaţiile de pe pagina proprie de internet prin intermediul unui banner online, care va fi plasat pe paginile de internet a mai multor instituţii de presă.

MAE le mulţumeşte partenerilor săi media pentru deschiderea arătată faţă de această iniţiativă. Referitor la stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver, MAE aminteşte că, începând din 18 ianuarie, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.
Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.

Au fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României, HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor, precum şi HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010).

În ceea ce priveşte aspectele legate de imigraţie, MAE aminteşte implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/2002 şi transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul azilului.

MAE a menţionat şi acorduri de cooperare în domenii relevante semnate: Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, pe 15 septembrie 2008, Declaraţia între MIRA din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, pe 3 noiembrie 2008.

MAE a precizat că sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata