Carnavalul de la Koln – una dintre cele mai mari petreceri stradale din lume

În fiecare an, în ziua a 11-a a celei de-a 11-a luni a anului, la ora 11 şi 11 minute fix, aşa cum o cere tradiţia, zeci de mii de persoane deschid, la Koln, în landul Rhenania, situat în vestul Germaniei, tradiţionalul anotimp al carnavalului.

Spiritul carnavalului este suspendat temporar pe perioada postului şi a Sfintei Sărbători a Crăciunului şi reluat ulterior, în noul an, în joia dinainte de a intra în Postul Paştelui. Astfel, anul acesta, festivităţile încep la 4 februarie şi durează o săptămână, până la Miercurea Cenuşii, pe 10 februarie, această zi marcând începutul Postului Paştelui pentru credincioşii romano-catolici.

Potrivit site-ului cologne-tourism.com, festivalul debutează anul acesta cu Ziua Carnaval a Femeii. Încă de la primele ore ale dimineţii, reprezentantele sexului frumos îşi fac apariţia pe străzile oraşului, îmbrăcate în ţinute cât se poate de variate, de la cele excentrice, de carnaval, până la ţinutele de birou. La ora 10.00 se îndreaptă către piaţa Alter Markt, unde are loc, la ora 11.00, deschiderea oficială a festivităţilor, cu cele trei personaje tradiţionale ale carnavalului: prinţul, fermierul şi fecioara.

Prinţul este cel mai înalt reprezentant al festivităţilor, menţionează site-ul infotour.ro. Poartă o coroană cu coadă de păun, un lanţ de aur şi un brâu bătut cu pietre strălucitoare. Are în mâna dreaptă un sceptru, iar în cea stângă un băţ, simbolizând astfel fertilitatea, dar şi domnia asupra poporului său, devenit ”nebun” în timpul carnavalului. De altfel, prinţul însuşi este numit ”Nebunia Sa”, iar petrecăreţii sunt ”zănatici” (Narren).

Denumirea de prinţ a fost folosită începând cu anul 1872, până atunci personajul acesta fiind ”eroul carnavalului”. Fermierul, personaj impunător, simbolizează loialitatea faţă de Koln, el este un apărător al acestuia, purtând la brâu cheile oraşului. Fermierul poartă titlul de ”Robusteţea Sa”.

Fecioara, pe de altă parte, este ”Drăgăleşenia Sa” şi, în mod tradiţional, este interpretată de un bărbat deghizat în femeie. Ea poartă o coroană de apărare, care, alături de fecioria ei, simbolizează imposibilitatea cuceririi oraşului. Are şi o oglindă în mână, fapt ce face trimitere la vanitatea feminină, şi este îmbrăcată în stil roman, amintind astfel de împărăteasa Agrippina, soţia împăratului Claudius, care s-a născut la Koln, în anul 15.

Punctul culminant al petrecerilor este atins în Lunea Rozelor, la 8 februarie anul acesta, cu două zile înainte de Miercurea Cenuşii. La ora 10.30, începe parada oficială, care se revarsă pe străzile oraşului, într-un spectacol cât se poate de colorat. Cei peste 10.000 de participanţi împart dulciuri, flori şi mici cadouri spectatorilor, al căror număr poate depăşi 1.000.000 de persoane.

Oricine este binevenit la această sărbătoare, fie că este îmbrăcat în haine de carnaval, fie că poartă ţinute obişnuite. Petrecerile continuă până târziu în noapte, în cafenele şi în restaurante.

Carnavalul este organizat la Koln începând cu anul 1823, menţionează site-ul oficial al evenimentului, koelnerkarneval.de/.

Mai exact, după ce trupele franceze s-au retras din oraşul Koln, în 1814, iar acesta a fost preluat de prusaci, autorităţile au marcat evenimentul printr-un carnaval, dar, în scurt timp, au simţit că lucrurile scapă de sub control. Astfel, în 1823, a fost înfiinţat un comitet, predecesorul Comitetului care organizează astăzi carnavalul, iar la 10 februarie 1823, Koln-ul a sărbătorit pentru prima dată Lunea Rozelor.

Cu timpul, au fost păstrate anumite tradiţii, dar au fost introduse şi elemente de noutate în cadrul manifestărilor.

Carnavalul de la Koln este considerat una din cele mai mari petreceri stradale din lume, fiind o replică germană a celebrului Carnaval de la Rio din Brazilia, atrăgând, în fiecare an, peste un milion de vizitatori din toate colţurile lumii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/koelnerkarneval.de

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata