Cascada Bigăr din Caraş-Severin: cea mai frumoasă din lume

Cascada Bigăr, situată în apropiere de Bozovici, Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase căderi de apă din lume.

Cascada Bigăr se află în Munţii Aninei, pe Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Practic este locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După circa 200m, apa izvorului se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic cu o cădere de 7 m, formând cascada Bigăr. Un fel de clopot imens format din calcare şi săruri minerale şi pe care muşchiul s-a prins şi a crescut în strat gros.

Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă învelit de muşchiul verde, apa se prelinge dantelat şi, mângâiată de razele soarelui, când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă.

Cascada Bigăr este uşor de recunoscut la nivel internaţional, mai ales după ce a apărut în topul realizat de The World Geography pentru cascade unice din lume, pe locul întâi.

Bigărul este pe aceeaşi listă unde în topul celor mai frumoase cascade din lume, pe locul doi figurează cascada Flacăra Eternă – SUA, aflată în statul New York, în Chestnut Ridge Park.

Publicaţia americană Huffington Post aseamănă căderea de apă din Caraş-Severin cu un decor din filmul animat Mica Sirenă, numind-o „un loc desprins din basme”:

„Câteodată vezi o fotografie cu un peisaj natural ce ţi se pare ireal. Aşa se întâmplă cu Izvorul Bigăr care parcă e desprins din basme… E un loc magic”.

Deşi este cea mai frumoasă cascadă din lume, puţini români se pot lăuda că au auzit de ea şi mai puţini că au văzut-o.

Iarna, ţurţurii de gheaţă transformă stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar. Este o cascadă spectaculoasă prin formă, culoare şi modul de scurgere al apei.

Cu toate astea, în zonă nu a fost făcută nicio investiţie. Vizitatorii pot doar să privească şi apoi să o ia pe drumul de întoarcere.  Ce se mai vede acum în apropierea cascadei sunt rămăşiţele unui vechi han, iar un popas amenajat corespunzător nu mai există de 20 de ani.

Citește și
2 Comentarii
  1. Alin spune

    Un loc nu asa frumos cum este descris, transformat de Ocolul Silvic Bozovici intr-un loc de facut bani si de catre Patravaria Minis intr-un punct de reclama. Intre borna kilometrica 20 si borna kilometrica 21, cand vii dinspre Oravita spre Bozovici este o cascada mult mai frumoasa. Dar aceasta nu are parte de aceeasi reclama si nu poate reprezenta un loc de facut bani deoarece Ocolul Silvic Bozovici nu poate amenaja un spatiu de parcare si un taxator (padurar) datorita zonei abrupte. Am fost in urma cu doua zile (01.08.2014) ca sa reconstat ceea ce stim cu totii de ani de zile: taxe, taxe, taxe …. sa-ti vezi tara 😀 Pun astea taxe si pe ceea ce este public, al tuturor.

  2. eduard spune

    am vazut ieri cascada si prima impresie a fost „mda”. Un fel de bradut de craciun impodobit frumos, dar in miniatura. Ajuns acasa am verificat cine sunt theworldgeography si rezultatul este locul aprox 350000 in lume, deci nobody. Desi nu am vazut prea multe cascade, pot spune cu mana pe inima ca am mai vazut cel putin 3 in Romania mai spectaculoase decat Bigar. Deci retea succesului: faceti un site gen geographysiincaceva.com si puneti ce vreti acolo pe locul intai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata