Castelul Brukenthal de la Sâmbăta de Jos, construit de Jozef van Brukenthal, în stare avansată de degradare

Castelul Brukenthal din localitatea brașoveană Sâmbăta de Jos, construit de contele Jozef von Brukenthal în stil baroc între anii 1750-1760, se află într-o stare avansată de degradare, fiind foarte aproape de a se prăbuși.

Castelul este în patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor care caută soluții pentru reabilitarea lui.

„Singura soluție pentru reabilitarea acestui obiectiv sunt fondurile europene, dar noi nu suntem eligibili pentru a accesa aceste fonduri datorită statutului pe care îl avem. Din estimările noastre ar fi vorba de cca 5-6 milioane de euro. Avem în vedere acest edificiu, și sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim să-l reabilităm, dar până acum fondurile europene ar fi o primă soluție. Noi suntem în prezent într-o reorganizare a tuturor celor 16 herghelii din țară, între care și cea de la Sâmbăta de Jos, în apropierea căreia se află Castelul Brukenthal. Cu siguranță, după această reorganizare se va avea în vedere și reabilitarea castelului” a declarat  Gheorghe Dima, directorul Direcției Creșterea, Exploatarea și Ameliorarea Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor.

Potrivit lui Gheorghe Mitran, directorul executiv al Direcției pentru Cultură a județului Brașov, castelul reprezintă un monument valoros de secol al XVIII-lea, care a fost abandonat în ultimii ani.

‘Umiditatea excesivă a făcut ca în timp monumentul să se degradeze progresiv, să sufere avarii importante, până la colapsul ansamblurilor structurale, astfel că șarpanta din lemn a corpului central și planșeele din lemn intermediare să se prăbușească în luna martie 2013, antrenând și alte componente constructive până la compromiterea întregului ansamblu arhitectural. Din păcate, nu suntem proprietarii acestui castel, iar din câte am înțeles demersurile făcute de Regia Națională a Pădurilor către Ministerul Culturii pentru a fi preluat s-a soldat cu un eșec. Reabilitarea acestui castel este un proiect structural și interdisciplinar. El presupune, pe de o parte, identificarea biodegradărilor, dar și analize istorice, cercetări arhitecturale. Este nevoie de un studiu de fezabilitate, pentru a se găsi și o funcțiune ulterioară a clădirii”, a precizat  Gheorghe Mitran, directorul executiv al Direcției pentru Cultură a județului Brașov.

Până se vor găsi fonduri pentru reabilitare, Castelul Brukenthal a fost acoperit cu prelate pentru a-l feri de ploi, umezeală și alte intemperii.

Castelul este o clădire monumentală, construit de Jozef von Brukenthal în stil baroc între anii 1750-1760, are 36 de încăperi, o fundație solidă, mai multe beciuri, parter, etaj, șarpantă din lemn, învelitoare din țiglă. Zidurile portante longitudinale și transversale de contur sunt din cărămidă plină, cu o grosime de cca 120 de cm. Sistemul structural al construcției este bine reprezentat pe cele două poziții principale, atât ca poziționare față de axele celor două poziții principale, cât și ca poziționare a golurilor de uși și ferestre în diafragmele portante. Tâmplăria s-a realizat din lemn de stejar vopsit și apoi lăcuit, iar sobele de teracotă erau foarte mari, construite cu multă măiestrie. Acoperișul castelului este din țiglă din argilă arsă.

Corpul central al fațadei este decorat în treimea inferioară cu bosaje și în zona superioară sub șarpantă, cu o profilatură și capiteluri decorative vegetale stilizate în relief plastic, specific epocii baroce a secolului al XVIII-lea.

Terenul i-a fost cedat contelui de împărăteasa Maria Thereza, având drept de folosință asupra lui pentru o perioadă de 90 de ani. Legenda spune că Jozef von Brukenthal ar fi ridicat castelul pentru întâlnirile cu împărăteasa Maria Thereza pe care o iubea foarte mult.

Din 1950 și până în 1990 în clădire a funcționat sediul Gospodăriei Agricole de Producție. Castelul Brukenthal a fost înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI), în anul 2010, fiind administrat din anul 2002 de Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Castelul Brukenthal se află în localitatea Sâmbăta de Jos, la 15 km distanță de municipiul Făgăraș. În apropierea castelului se afla una dintre cele mai renumite herghelii de cai din țară.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata