Castelul Haller, un monument ce dispare cărămidă cu cărămidă

În comuna Gârbou din judeţul Sălaj se află ruinele unui castel foarte puţin cunoscut, dar cu o istorie zbuciumată şi plină de evenimente importante pentru istoria acestei părţi a Transilvaniei.

Castelul Haller, cunoscut local şi sub numele de Burgul, a fost ridicat în anul 1766 şi reprezenta un valoros complex arhitectonic de stil baroc compus din pavilion rezidenţial, biserică, poartă, fântână şi ziduri de apărare.

Evoluţia domeniului Haller din Gârbou a fost strâns legată de cea a domeniului aparţinând baronului Miklós Wesselényi, din Jibou, denumit şi „bourul din Jibou”. Între cei doi a existat o permanentă concurenţă, atât în plan politic şi militar, cât şi în plan sentimental.

O antecesoare a fostului vicepreşedinte al SUA, Al Gore, s-a căsătorit cu contele Haller de Sânpaul, cel care construise castelul de la Gârbou.

La începutul secolului XIX, aristocratul Miklós Wesselényi a atacat castelul cu o armată formată din peste 500 de dărăbani şi iobagi. Acţiunea războinică n-a avut cauze politice, ci mai degrabă sentimentale. Curând după acest eveniment, împăratul Iosif al II-Iea de Habsburg, care fusese şi el agasat de marele senior din Jibou, l-a închis în temniţă pe Wesselényi.

După aceste episoade mai mult sau mai puţin sângeroase, castelul a avut o evoluţie paşnică vreme de peste 100 de ani. La începutul secolului XX, a fost părăsit şi a rămas în această stare până astăzi.

Castelul Haller consta la începuturile sale dintr-o biserică, un pavilion, ziduri de apărare şi o poartă imensă. Fundaţia castelului Haller este turnată cu mult înaintea construirii lui, aici fiind descoperite vestigii romane din sec.I d.Hr.

Idealurile revoluţiei franceze au fost resimtiţe şi aici, în zorii secolului XVIII, când contele Haller visa la eliberarea Europei din mrejele supremaţiei nobilimii.

Din păcate, Castelul Haller din Gârbou, monument istoric cu o vechime de două secole şi jumătate, a fost furat cărămidă cu cărămidă, din fostul ansamblu arhitectonic de stil baroc supravieţuind astăzi, parţial, poarta, o fântână franceză şi biserica, toate aflate într-o avansată stare de degradare.

Astăzi, din el au mai rămas doar ziduri crăpate şi turnul unei clopotniţe impunătoare. Pentru că reprezintă un ansamblu arhitectural baroc din 1766 nerestaurat, sunt puţine şanse să-l mai revedem peste câţiva ani. Ar fi bine să-l  vizităm acum, cât încă ruinelelui lui sunt în picioare.

Ansamblul castelului Haller din Gârbou se află pe lista monumentelor istorice, în cazul clădirii principale fiind menţionate pe listă doar ruinele, alături de poartă, fântănă şi biserică. Proprietarul actual este administraţia locală, ce pune pe seama lipsei banilor abandonarea zonei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata