Castelul Karolyi din Carei atrage turiştii cu legendele din jurul său

În centrul micuţului dar cochetului municipiu Carei, cândva capitală a comitatului Sătmar, a reuşit să supravieţuiască mai multe secole o clădire care a devenit astăzi, după o reabilitare capitală, principala atracţie turistică a judeţului Satu Mare. Castelul Karolyi, poartă numele familiei grofilor care au influenţat secole la rând luarea deciziilor cu privire la viitorul acestei zone. Chiar şi ‘Pacea de la Satu Mare’ din 1711 a fost semnată la castelul din Carei.

Cu un trecut zbuciumat, transformând-se din reşedinţa nobilă a familiei Karolyi în garnizoană militară, sanatoriu TBC sau liceu zootehnic, clădirea a supravieţuit în mod miraculos pe perioada comunistă, chiar dacă a fost construită de familie cu origini maghiare. Se poate spune că astăzi, impresionantul castel se află pe mâini bune, fiind administrat de primăria din localitate, care a şi implementat un proiect european de patru milioane euro redându-i sclipirea de altădată. Pe lângă expoziţii şi concerte, astăzi se fac şi căsătorii în castel.

‘Putem să zicem că avem doi ani de când am deschis castelul. Împreună cu vizitatorii expoziţiilor care au avut loc în castel am ajuns undeva la 90.000 de turişti. În primul rând este un simbol pentru oraş. E foarte interesant că timp de 50 de ani de comunism acest castel n-a fost distrus, a fost aici centru cultural, muzeu, casa pionierilor, biblioteca. Noi ne-am trezit cu 40.000 de vizitatori într-un oraş care nu avea nici 2.000 de turişti, dar oraşul a resimţit oarecum că a reprimit această clădire. E un caz aparte faţă de alte castele care n-au fost deschise’, a mărturisit directorul Centrului de Promovare Turistică Carei, Bogdan Georgescu.

Castelul găzduieşte trei expoziţii permanente, cea privind breslele locale, obiecte descoperite în zonă, mai există o expoziţie cu mobilier de epocă, de la sfârşitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX cumpărate din diferite castele din Europa, şi mai există o expoziţie impresionantă de trofee din Africa de Sud, donată de Sir Panczel Tibor, un important om de afaceri ai cărui bunici au fost careieni.

‘O să deschidem mai multe expoziţii, cum ar fi cea de figuri de ceară. Aici la Carei s-a semnat Pacea de la Satu Mare. Acea scenetă în care se semnează este realizată din figuri de ceară cu principalii actori. Va mai fi una cu ultima vrăjitoare care a fost arsă pe rug, în jurul anilor 1800, plus alte figuri reprezentative din Carei: Otilia Marchiş, Ady Endre, Kafka Margit cum stau la o masă şi discută. Va mai fi o scenetă cu regele Ferdinand, care pe 25 mai 1919 a vizitat oraşul Carei împreună cu regina Maria’, a mai spus Bogdan Georgescu.

Chiar dacă au plecat din ţară în timpul războiului, urmaşii grofilor vizitează des municipiul Carei, ei au înfiinţat o fundaţie prin care sprijină activitatea castelului şi bisericii din Căpleni, unde se află cripta familiei cu sicriele a peste 30 de înaintaşi.

‘În 13-14 iunie va fi organizată întâlnirea familiei Karolyi aici în castel, vor veni de pe multe meleaguri reprezentanţi ai diferitelor ramuri ale familiei, fiindcă vorbim de ramuri din Slovacia, Ungaria, România şi aşa mai departe. Mulţi sunt plecaţi în Noua Zeelandă, Brazilia.

După al Doilea Război Mondial şi după revoluţia din 1956 din Ungaria au plecat mai departe, au părăsit continentul dar au revenit. Au avut ocupaţii diverse, au avut afaceri şi au reuşit în viaţă. Au fost oameni foarte harnici, dibaci, care au plecat fără nimic de aici, au început viaţa de la zero. Se simt foarte bine când vin aici, am încercat şi eu să mă pun în pielea lor. Sunt mândri că a fost reabilitat castelul, că a intrat într-un circuit turistic, că există o statuie a lui Alexander Karolyi, persoana proeminentă a familiei. Colaborarea cu ei este foarte bună, ne trimit poze cum arăta castelul, ce ar trebui să schimbăm’, a mai punctat Bogdan Georgescu.

Spre deosebire de alte zone, unde s-au retrocedat sate întregi sau castele uriaşe, la Carei nu s-a pus niciodată problema restituirii acestuia în natură, deoarece a fost donat statului maghiar de ultimul proprietar, revenind ulterior României.

Profilul turistului de aici nu diferă faţă de turiştii din alte părţi, aceştia sunt interesaţi mai mult de condiţiile în care trăiau grofii decât de trecutul istoric. Turiştii mai sunt atraşi cu expoziţii de artă plastică sau concerte, săptămânal fiind câte un recital în sala cavalerilor. Lucrurile nu se opresc aici, administratorii pregătesc demonstraţii de lupte cu cavaleri în fiecare week-end în parcul dendrologic al castelului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata