Castelul Turnu Roşu din Boiţa, vopsit cu sângele turcilor

În satul Boiţa, judeţul Sibiu, se află un castel pe care dacă îl vezi, cu siguranţă îţi va rămâne pentru mult timp în memorie datorită roşului aprins care îl îmbracă.

Ridicată la începutul secolului XV, cetatea de la Boiţa a reprezentat un punct important în istoria Transilvaniei, mai ales în luptele cu otomanii.

Potrivit legendei, în urma unei victorii purtate aici de români şi saşi, turnul a fost vopsit în roşu cu sângele turcilor pentru a-i ameninţa pe aceştia. Zona era una de o însemnătate foarte mare, fiind chiar la graniţa dintre Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman, de atunci.

Construcţia a avut un rol deosebit de important în perioada anilor 1400, fiind mentionată prima dată într-un document din 1453 şi avea destinaţia ca punct de vamă spre Valahia.

Două turnuri impresionante păzesc celebrul castel. Cel mai important este turnul-locuinţă, realizat după un plan rectangular, cu latura de 14 metri, care se înalţă pe patru niveluri şi prezintă un număr de ferestre înguste.

Al doilea turn a fost construit în secolul al XV lea, având o formă hexagonală, cu laturi de 7 metri. Acest turn se leagă prin zidul care poate fi observat de un turn ce este cale de legătură cu localităţile Sibiu – Râmnicu Vâlcea. În urmă cu un secol, turnul a fost reconstruit în totalitate.

În sec. XVIII-XIX, castelul Turnu Roşu a fost folosit ca punct de carantină pentru negustorii de vite care veneau din Muntenia.

La poalele castelului se află un cimitir, la intrarea căruia stă deschisă o carte mare, cioplită în piatră. Pe filele ei nu scrie nimic, fiind doar o invitaţie de a citi ce scrie pe crucile din jur.

Mesajul de pe cruci este impresionant: “În timpul Primului Război Mondial, românii noştrii au apărat cu îndârjire aceste locuri, în acest cimitir, într-o singură groapă, erau aruncaţi de-a valma 20-30 de soldaţi ucişi, români şi nemţi la un loc. Moartea ştergea duşmănia dintre ei şi îi făcea tovarăşi pe vecie”.

Din anul 1917 până în 2003, Castelul Turnu Roşu a fost cămin de orfani, în care au fost adăpostiţi copii ai căror taţi au decedat în scopul apărării ţării.
Din păcate, monumentul nu poate fi vizitat, întrucât acum, aici, funcţionează Secţia Psihiatrie Cronici din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata