Cât costă o degustare de vinuri în cele mai căutate crame ale Iaşului?

– Cel puţin şapte crame consacrate şi un Muzeu al Vinului sunt deschise vizitării în zona Iaşului, oferta variind între 5 RON (1,5 euro) şi 55 de euro de persoană, în funcţie de renumele podgoriei şi serviciile incluse.

Reprezentanţii agenţiilor de turism care organizează vizite la podgorii şi degustări de vinuri în diverse crame spun că pentru anul în curs cererea pentru turismul vini-viticol a început să crească, în comparaţie cu 2009.

Grupul ţintă pentru degustări de vinuri rămân în continuare străinii sosiţi la Iaşi pentru diverse conferinţe sau întruniri profesionale, însă nici turiştii românii nu sunt total dezinteresaţi de o vizită în cramă.

Turism cultural sau vini-viticol?


În condiţiile în care multe dintre obiectivele turistice din Iaşi sunt în stadiul de şantier – Palatul Culturii, Mănăstirea „Trei Ierarhi”, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Naţional, Filarmonica ş.a., ghizii au început să-şi ducă grupurile din ce în ce mai mult prin crame. După o trecere în revistă a vinotecilor, se poate opina că acestea sunt mai bine organizate pentru a atrage turiştii decât muzeele. Astfel, în loc de capitală a culturii, cu lacăte pe principalele instituţii de artă şi lipsit de manifestări de anvergură europeană, Iaşul ar putea fi numit mai degrabă o capitală a vinului.

„În ultimele luni am avut în fiecare săptămână cel puţin un grup mare cu care am făcut degustări de vin fie la Mănăstirea Cetăţuia, fie la crama de la Bolta Rece. Am mers chiar şi la combinatul vini-viticol de la Cotnari, unde este cea mai spectaculoasă cramă. Fiecare dintre ele are farmecul ei şi potenţialul său de dezvoltare. Turiştii interesaţi de degustări sunt în principal străini, dar cu puţină promovare au început şi grupurile de români să solicite astfel de servicii”, ne-a declarat Ioana Moţcan, agent de turism în cadrul Icar Tours.

5 RON o degustare de vin mănăstiresc


Cu toate că nu se pot lăuda cu medalii câştigate la concursuri internaţionale, călugării de la Mănăstirea Cetăţuia şi cei de la Mănăstirea Bucium au ajuns să fie cunoscuţi printre turiştii străini pentru calitatea vinului aşa-zis „liturgic” sau „mănăstiresc” pe care îl oferă spre degustare.

„În funcţie de grupul de turişti cu care facem un tur al Iaşului, mergem fie la Cetăţuia, fie la Bucium sau la crama de la Bolta Rece. Cu cei care au mai mult timp la dispoziţie în program mergem fie la Vinia, fie la Agroindustriala Bucium sau Cotnari. Iar la distanţe ceva mai mari, organizăm degustări la vinoteca Hârlău şi vizite la Muzeul viei şi vinului din aceeaşi localitate”, ne-a spus Florin Bărhălescu, director general Icar Tours.

La Mănăstirea Cetăţuia, o degustare a două tipuri de vin liturgic costă 5 RON de persoană, iar la Mănăstirea Bucium se oferă trei tipuri de vin la acelaşi preţ.

„Masa tăcerii”, principala atracţie de la Mănăstirea Cetăţuia


Crama de la Cetăţuia impresionează turiştii străini în principal prin atmosfera sacră.

„Vizitatorii sunt aşezaţi la o masă rotundă, acoperită cu catifea roşie şi împrejmuită de 12 scaune, după numărul celor 12 apostoli care l-au urmat pe Mântuitorul Hristos. Este un fel de masă a tăcerii, străjuită de mai multe icoane. Toate acestea crează o atmosferă pe care turistul nu a mai întâlnit-o în alte crame, fie ele în cele mai renumite podgorii din sudul Franţei sau Italiei”, ne-a mai spus Ioana Moţcan.

La „Bolta Rece” atmosfera este la polul opus. „Turiştii sunt întâmpinaţi cu pâine şi cu sare, cu lăutari şi tradiţii locale. Degustarea în sine costă tot 5 RON, dar vinul este pe alese. Din câte am observat la cel mai recent grup, majoritatea au optat pentru vinul roşu”, ne-a mai povestit agentul de turism.

Un meniu tradiţional moldovenesc, format din trei feluri de mâncare, mai ridică tariful cu 45 RON de persoană.

 

Între 35 şi 55 de euro o degustare de vinuri la Cotnari


Un posibil drum al vinului la Iaşi trebuie să includă şi cea mai mare cramă din zonă, şi anume cea de la Cotnari, care deţine un coridor central de 100 de metri din care se desprind nu mai puţin de 15 hrube a câte 80 de metri fiecare.

Cererea de pachete de degustări de vin pentru turişti a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut. Este adevărat că am fost şi pe ultima sută de metri cu lucrările de investiţii, aceasta însemnând că acum putem sta la dispoziţia vizitatorilor cu şi mai multe oferte”, ne-a declarat Răzvan Serghiuţă, director în cadrul Directoratului Cotnari SA.

Astfel, Cotnari oferă un pachet de degustare de 55 de euro, ce cuprinde vizite în hrube şi vinotecă, dar şi masă cu bucate tradiţionale la alegere.

„Avem şi un pachet de 35 de euro, care cuprinde doar degustarea de vin şi masa cu trei feluri de preparate tradiţionale. Degustarea cuprinde şase tipuri de vin sec sau dulce”, a completat Serghiuţă.

Acesta ne-a dezvăluit că la Cotnari se pregăteşte un proiect de amploare, ce vizează dezvoltarea laturii turistice a activităţii companiei. Astfel, în aproximativ doi ani, se prognozează construirea unui complex turistic de cinci stele cu spaţii de cazare şi recreere.

Drumul vinului la Iaşi poate continua cu o degustare la cramele Vinia


Combinatul şi cramele Vinia oferă programe de degustări la preţuri ce pleacă de la 75 lei/persoană pentru un grup de minim 10-15 persoane, incluzând un tur complet al cramei şi al plantaţiilor, precum şi o degustare a 5-6 vinuri (minim două de vinotecă) sau 5 vinuri (minim unul de vinotecă).

„Vizitarea cramelor, fie cea din podgoria Cotnari, fie cea de la Cozmeşti, începe cu parcurgerea fluxului de producţie de la strugure la vin, apoi se trece prin hrubele unde se învecheşte acesta şi prin vinotecă. Punctul culminant presupune degustarea a până la şase soiuri de vin alb, roşu şi roze. Nu vor lipsi distilatele rare şi vechi, precum rachiul de gutui/cireşe/vinars, de minim 12 ani vechime, plus o minigustare cu delicatese: brânzeturi, salamuri şi patiserie”, ne-a spus Titi Băbuşanu, director de marketing al Vinia SA.

Băbuşanu a adăugat: „Putem pune la dispoziţia turiştilor ghid în limbile româna, engleză şi franceză. De asemenea, doritorii pot cumpăra vinuri de vinotecă, distilate vechi şi rare”.

 

Fanfară, birdwatching sau pescuit pentru grupuri mari de vizitatori


În funţie de solicitările grupului, reprezentanţii combinatului de vinificaţie organizează program folcloric cu Fanfarele din Chetriş şi Cozmeşti sau alte tarafuri locale.

„Avem grupuri venite la team-building, cu care organizăm tot felul de activităţi de recreere, cum este birdwatchingul (plăcerea de a observa, fotografia sau filma păsările sălbatice, unul din cele mai mari hobbyuri în ţările occidentale, n.r.) şi vizitarea pădurii Buneşti, unul dintre cele mai bogate fonduri cinegetice din Iaşi. Putem merge şi la pescuit la balta din Cozmeşti şi chiar la cules de struguri şi vinificaţie artizanală, în sezon”, a plusat Băbuşanu.

Acesta a mai menţionat că „pentru grupuri mai mari se determină obiectivele pe care partenerul le urmăreşte şi organizăm un program adecvat şi personalizat, stabilind durata vizitei, serviciile accesate şi tariful pe persoană”.

„Chiar sâmbătă, pe 26 iunie, la crama din Cozmeşti vom avea o degustare pentru un grup de 70 de persoane, medici şi farmacişti. Avem şi clienţi fideli, grupul Rotary din Elveţia, de exemplu, care ne vizitează în fiecare an”, a mai spus directorul de marketing al SC Vinia SA.

250 RON, o degustare la Bucium SA


Producătorul de vin Agroindustriala Bucium SA a pus mai puţin accent în ultimul an pe organizarea de degustări în cramele proprii, managerii fiind preocupaţi mai mult de vânzări şi ieşirea din criză.

„Am avut contracte de colaborare cu două-trei agenţii de turism, însă în ultimul an cererile pentru programe de degustări au scăzut substanţial”, ne-a declarat Ionuţ Stoian, director executiv în cadrul SC Agroindustriala Bucium SA.

Cu toate acestea, există o ofertă şi un program de degustări în crama de la Bucium. Astfel, pentru suma de 250 RON de persoană, turiştii pot savura şapte vinuri proprii, dintre care trei soiuri de vinotecă. „De asemenea, se oferă spre degustare două spumante, dar şi trei soiuri de rachiuri din portofoliul nostru. Putem pune la dispoziţie şi motelul de la Tomeşti, unde se poate organiza cazarea şi masa turiştilor”, ne-a mai spus Stoian.

Casa Olteanu, cea mai nouă cramă, în cea mai veche podgorie


Pe dealurile Vişani, unde au existat unele dintre cele mai vechi plantaţii de viţă-de-vie din judeţul Iaşi, s-a lansat în urmă cu mai puţin de un an cea mai nouă cramă din Iaşi.

Crama se află chiar în via familiei Olteanu, care a moştenit 60 de hectare de podgorie în zona Buciumului. Vinurile produse de Casa Olteanu sunt concepute de un renumit oenolog ieşean din soiurile de struguri plantate în podgoria proprie, fiecare soi purtând un nume bine ales de un specialist în marketing.

Afacerea cu crama a fost gândită după modelul micilor viticultori din Franţa. Programul nostru de degustări durează cel puţin o oră şi jumătate şi costă 8 euro de persoană. Se începe cu vizitarea podgoriei şi apoi a cramei, unde avem o sală de degustări de 40 de locuri. Oferim vizitatorilor patru soiuri de vin proprii, asezonate cu brânzeturi şi pâine neagră, ca la orice degustare profesionistă”, ne-a declarat Elena Olteanu, administrator Casa Olteanu.

Aceasta a ţinut să menţioneze că turiştilor care doresc să petreacă mai mult timp pe dealul Vişani li se poate organiza o masă la grătar, în timp de admiră panorama Iaşului.

„Aici, la noi, la Vişani, există Castanul Unirii, unde s-au întâlnit personalităţile istorice ale vremii pentru a planifica marele act al Unirii Principatelor, de la 1859. De asemenea, pe aici au călcat Creangă şi Eminescu, de asemenea mari iubitori de vin, Hanul Trei Sarmale, pe care aceştia îl frecventau, fiind la doar câţiva paşi de crama noastră”, a mai evocat Elena Olteanu.

Concluzionând, degustările de vinuri reprezintă o nişă pe care operatorii din turismul ieşean încearcă să o exploateze cât mai bine, în condiţiile în care principalele obiective culturale ale Iaşului s-au transformat în şantiere despre care nimeni nu ştie când se vor finaliza, ori responsabilii muzeelor care încă mai funcţionează oferă senzaţia că se simt deranjaţi dintr-o permanentă siestă atunci când un turist le trece pragul…

Citește și
1 Comentariu
  1. cristian spune

    care este adresa…ma intereseaza sa vad si eu crama…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata