Ce a făcut România prost şi Bulgaria bine în privinţa litoralului?

– Primele hoteluri construite pe litoralul bulgăresc, în anii ’70, au fost făcute după model românesc şi chiar cu specialişti de la noi. Diferenţa este dată de modalitatea prin care am înţeles să privatizăm aceste unităţi de cazare, în anii 1990.

 

Până la Revoluţie, România şi Bulgaria practicau un turism profitabil şi erau relativ egale la acest capitol. La începutul anilor ’90, România a ales să dea hotelurile de pe litoral foştilor angajaţi în sistem, în timp ce bulgarii au bătut palma cu investitori internaţionali de calibru precum TUI, Neckerman – Thomas Cook sau ITS, arată Adevărul.

Tinu Sebeşanu, CEO al companiei Trend Hospitality: „Până la jumătatea anilor ’90 i-am refuzat pe nemţii care au vrut să investească la noi, în timp ce în Bulgaria TUI umplea hotelurile cu turişti aduşi din Germania. La noi s-au dat hotelurile unor persoane fără competenţe în management hotelier, iar în prezent cea mai mare parte dintre ele se află într-un stadiu foarte avansat de degradare”.

Cele mai mari privatizări s-au făcut în perioda 2000-2004, când oamenii de afaceri din România şi-au cumpărat şi câte un hotel la mare, ca un accesoriu la portofoliul lor de business, chiar dacă nu aveau nicio experienţă în domeniul turistic.

Unul dintre cele mai elocvente cazuri de nepăsare este cel al fraţilor Micula, proprietarii grupului European Drinks, care au preluat hotelurile Patria, Naţional şi Unirea din Mamaia care sunt aproape în paragină.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata