Cel mai romantic loc din România: Tunelul dragostei din Caraş-Severin

În judeţul Caraş Severin, pe porţiunea de cale ferată dintre Caransebeş şi Bouţari, întâlnim o minunăţie a naturii, tunelul dragostei cărăşean, un tunel de verdeaţă, asemeni renumitului Tunel al Dragostei din oraşul ucrainean Klevan.

Este unul dintre cele mai romantice locuri din România, plin de magie, parcă rupt de realitate.

Linia ferată Caransebeş-Bouţari-Subcetate este o cale ferată de tip secundar. Linia simplă şi neelectrificată a fost inaugurată la 11 noiembrie 1908 între Caransebeş şi Bouţari, iar la1 mai 1909 între Bouţari şi Subcetate.

Datorită diferenţelor de nivel foarte mari (până la 50 mm/m) pe distanţa Bouţari – Sarmizegetusa, circulaţia trenurilor se efectua pe linie cu cremalieră. Între 1908 şi 1978, pe traseul dintre Bouţari şi Sarmizegetusa, tracţiunea vagoanelor a fost efectuată cu locomotive cu aburi. În anul 1978 această linie a fost închisă pentru circulaţia trenurilor de călători.

Cel de-al doilea tronson de cale ferata (Sarmizegetusa – Haţeg) se închide in 1995, iar în anul 2000 linia dintre Bouţari şi Haţeg a fost dezafectată şi trecută in domeniul SAAF (Societatea de Administrare Active Feroviare).

Astăzi, între Caransebeş şi Bouţari circulă trenuri de călători şi marfă iar între Haţeg şi Subcetate, doar ocazional, trenuri de marfă.

În trecut, legea spunea că terenul trebuie să fie defrişat şi arat pe o distanţă de cel puţin 20 de metri de-a lungul şi de la axa căii ferate (zonă de protecţie). Legea s-a schimbat între timp.

Copacii pot creşte în apropierea căii ferate, atât timp cât nu influenţează traficul froviar. Astfel, copacii au crescut şi s-au apropiat de linia ferată, născându-se astfel minunat tunel, tunelul dragostei.

Este frumos primăvara, vara şi toamna, pe timpul iernii, neamaiavând acelaşi farmec aparte .Ferit de paşii prea deşi ai turiştilor, locul se conservă natural, iar bolţile de crengi şi frunze înverzesc tunelul în fiecare primăvară.

Fotograful Florin Avramescu a realizat şi publicat fotografiile cu Tunelul dragostei, pentru a demonstra că acest loc special este în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata