Cele mai bune destinaţii europene din 2016 (I)

Din nordul Coastei Dalmate (Croaţia) până pe insula Texel (Olanda) sunt numeroase trasee care nu trebuie să fie ignorate. Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile şi comentariile experţilor săi, cele mai bune destinaţii din Europa în 2016.

Un top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinaţii. Din contră, au fost alese oraşe şi regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur şi simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă.

Din Peloponezul grec până în oraşul danez Aarhus şi din Veneţia până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinaţii din ce în ce mai apreciate de turişti, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.

1. PELOPONEZ, Grecia

Despre Grecia se ştie că trebuie să fie vizitate Atena şi Acropola sa, înscrisă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, că insulele sale sunt minunate (Mykonos; Santorini; Delos, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial), dar turiştii trebuie să-şi rezerve câteva zile şi pentru a descoperi în profunzime Peloponezul, una dintre cele mai interesante regiuni ale ţării, leagăn al culturii.

Această peninsulă unită de continent prin Istmul Corint este gazda unor oraşe din Grecia antică precum Olympia, unde se desfăşurau Jocurile Olimpice şi al cărei sit arheologic a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Micene, unul dintre cele mai importante centre ale civilizaţiei greceşti; vechiul oraş Epidaur, considerat locul de naştere al zeului medicinei, Asclepios, şi înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Mystras, al cărui sit istoric a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Sparta şi multe alte situri.

Printre noile atracţii se numără ruta Menalo, degustări în regiunea viticolă Nemeea, scufundări în largul coastei Pylos (Navarino), vechile turnuri de piatră din Peninsula Mani transformate în luxoase locuri de cazare, propunerea de artă contemporană şi arhitectură din Nauplion (Nafplio), oraş cunoscut pentru fortăreţele sale şi pentru străduţele cu aer veneţian.

Pe scurt, Peloponezul oferă istorie, peisaje care inspiră noi călătorii şi multă viaţă tradiţională.

2. AARHUS, Danemarca

Al doilea oraş ca mărime al Danemarcei va fi în 2017 Capitală Europeană a Culturii şi Regiune Gastronomică Europeană şi deja se pregăteşte pentru acest rol. Este momentul de a-l vizita înainte de a fi descoperit şi invadat de circuitele turistice.

Aarhus este minunat pentru o excursie de câteva zile sau cel puţin pentru o escapadă pentru a-i cunoaşte excelentele restaurante şi animata viaţă nocturnă. Oraşul oferă însă mult mai mult: plaje, poteci prin pădurile din împrejurimi şi un mare muzeu de artă, ARoS, uşor de recunoscut datorită originalei şi translucidei pasarele colorate.

Sunt mai multe exemple de arhitectură interesante, printre care clădirea Iceberg, proiect internaţional al mai multor studiouri de arhitectură, sau marea noutate din zona portului, Dokk1, cea mai mare bibliotecă din Scandinavia, amplasată într-un fotogenic edificiu.

Dedicat mai ales artei moderne şi contemporane daneze, muzeul ARoS este uşor de recunoscut prin pasarela circulară de 150 metri care se află pe acoperişul clădirii şi care a devenit un simbol al oraşului. Acoperită cu panouri de sticlă multicolore, oferă o panoramă completă a oraşului Aarhus în diversele culori ale arcului iris.

Muzeul Moesgaard, specializat în arheologie şi etnografie, are în colecţia sa o mumie milenară.

Aarhus este şi un oraş în care au loc serbări ce recreează istoria vikingilor şi festivaluri de muzică în timpul verii. Una dintre cele mai cunoscute faţete ale acestui oraş danez este gastronomia: sunt mai multe restaurante cu stele Michelin.

3. VENEŢIA, Italia

Oraşul Veneţia se menţine printre cele mai renumite destinaţii. Nici problemele ecologice cu care se confruntă, nici saturaţia de turişti din anumite momente ale anului nu au răpit din farmecul acestui grup de 124 de insule unde veneţienii au reuşit să ridice un imperiu naval care a dominat Mediterana. Veneţia, cu edificiile sale din marmură şi romanticele canale şi poduri, continuă să fie unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe planetă.

Anul 2016 marchează al cincilea centenar al „Ghetto-ului din Veneţia”, cartier în care s-a dezvoltat cultura evreiască. Expoziţia organizată cu acest prilej la Palatul Dogilor poate fi o bună ocazie pentru a cunoaşte Muzeul Evreiesc şi sinagogile, recent restaurate, sau pentru a vedea piesa de teatru „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: itaka.pl. pinterest.com, visitaarhus.com, easyjet.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata