Cele mai ciudate plaje din lume – GALERIE FOTO

Cine a spus că toate plajele sunt la fel? Sunt multe cele care se îndepărtează de imaginea unor mari întinderi de nisip alb sau gălbui, complet deschise spre mare. În cele patru colțuri ale lumii sunt plaje care au devenit destinații turistice unice fie pentru culoarea nisipului lor, fie datorită calității apelor ori pentru că sunt ascunse, relatează cotidianul spaniol ABC, care prezintă câteva dintre cele mai ciudate plaje din lume.

‘Playa Escondida’, din Insulele Marieta, Mexic, este o mică ‘plajă ascunsă’ care se poate vedea printr-o mare deschizătură în stâncă, dar la care turistul nu poate ajunge prea ușor pentru că trebuie să înoate printr-un tunel. Insulele Marieta, arhipelag nelocuit, sunt situate în largul zonei de coastă a statului mexican Nayarit.

 

‘Glass Beach’, plaja de sticlă, se află în Parcul MacKerricher din California. Cu mulți ani în urmă, oamenii aruncau gunoaiele — de la sticlă la aparate electrocasnice — în această zonă de coastă și au început să o numească ‘groapa de gunoi’. Autoritățile californiene au închis însă zona în 1967, pentru a o reface.

A fost nevoie de ani întregi de programe de curățenie, ca și de inestimabilul ajutor al valurilor, care au spart totul și au curățat plaja, lăsând acolo doar sticlă și ceramică. Odată cu trecerea vremii, valurile au șlefuit bucățile de sticlă și ceramică și a apărut un frumos nisip colorat.

 

‘Shell Beach’, plaja de scoici, este una dintre singurele două plaje din lume formate în întregime din scoici și se află în statul australian Australia de Vest. De-a lungul a peste 60 de kilometri, soarele se reflectă în scoici și este foarte greu de rezistat fără ochelari de soare. Fragmentele de pe mal provin de la cardiide (familie de lamelibranhiate), care se simt în largul lor datorită înaltului procentaj de sare de pe plajă.

 

Plaja ‘Vaadhoo’, din Insulele Maldive, oferă pe timp de noapte un splendid spectacol, când organisme microscopice, fitoplancton bioluminiscent, transformă apa într-o mare de stele. Noaptea, organismele reacționează la schimbările de presiune și aciditate emițând lumină. Pașii făcuți pe nisipul îmbibat cu apă lasă urme strălucitoare, iar mulți surferi profită de aceste valuri pentru a face fotografii în care se vede urma strălucitoare.

 

‘Maho Beach’ este situată în partea olandeză a Insulei Sfântul Martin (Sint Maarten) din Marea Caraibelor. Pasagerii avioanelor care aterizează pe aeroportul Princess Juliana International Airport aproape că pot atinge apa cu mâna. Plaja se află foarte aproape de acesta, mai ales de pista numărul 10, care are o lungime de doi kilometri. De aceea, piloții se văd obligați să aterizeze cât mai repede, coborând avionul la altitudinea minimă. A vedea avioanele aterizând este ceva atât de obișnuit încât majoritatea barurilor de pe plajă oferă lista sosirilor și plecărilor de pe aeroport.

 

‘Koekohe Beach’, din Noua Zeelandă, este plaja la care ar visa Khaleesi din ‘Urzeala Tronurilor’, dar și orice fan al acestui film. Nisipul său este plin de ‘Moeraki Boulders’, mari pietre create pe bază de sedimente marine și a căror formă se datorează acțiunii valurilor. Studiile efectuate asupra lor arată că provin din Paleocen, ceea ce înseamnă că au cel puțin 56 de milioane de ani. Unele exemplare au diametrul de aproape 3 metri.

Multe dintre ele au crăpături care au fost acoperite cu cuarț, creându-se impresia unor solzi de reptilă. De aceea, maorii (populație băștinașă din Noua Zeelandă) au versiunea lor cu privire la originea acestor pietre. Ei dau asigurări că ‘Moeraki Boulders’ sunt ouăle căzute din coșurile pe care le ducea o canoe ancestrală.

 

Plaja din Kourou, Guyana Franceză, are o culoare deosebită, verde, pentru că se află în plină pădure amazoniană. Localitatea Kourou este deosebit de cunoscută pentru faptul că acolo se află un centru al Agenției Spațiale Europene, de unde pornesc multe misiuni. De aceea, circulația în localitate și, prin urmare, pe plajă este interzisă când se lansează o rachetă.

 

‘Algar de Benagil’ este o grotă (‘algar’) care ascunde în ea o mică plajă de nisip, la Benagil, în regiunea portugheză Algarve. La ea se ajunge numai pe calea apei. Ca și cum natura s-ar fi gândit la toate, în partea de sus a grotei se află o deschizătură naturală pe unde intră lumina soarelui. În ‘Algar de Benagil’ temperatura este ceva mai scăzută. De aceea, este important să fie vizitată la miezul zilei, când soarele intră în mod direct.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata