Cele mai frumoase castele din Spania

5

Puternice fortificații care prin poziția lor strategică au avut un rol însemnat în istorie, construcții declarate Bun de Interes Cultural ori locuri în jurul cărora s-au țesut legende se întâlnesc de la un capăt la altul al Spaniei, țară renumită pentru castelele sale.

Câteva dintre acestea sunt prezentate pe scurt de site-ul elviajero.elpais.com.

 Castelul Gormaz, din provincia Soria, este o fortăreață de la sfârșitul secolului al X-lea, una dintre cele mai mari din Europa la vremea aceea. Poziția sa și excelentele condiții de vizibilitate permiteau controlul asupra uneia dintre căile de acces spre nord și asupra râului Duero. A avut un rol-cheie în Reconquista (proces istoric încheiat în 1492). Și-a pierdut caracterul militar și a fost transformată în închisoare de către Regii Catolici (secolul al XV-lea).

Castelul din Coca, provincia Segovia, a fost construit în secolul al XV-lea de familia Fonseca. Este considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură în stil gotico-mudéjar spaniol și a fost declarat Monument Istoric Național. O machetă în miniatură a castelului se află în parcul Minimundus din Klagenfurt (Austria).

Castelul Loarre, din provincia Huesca, datează din secolul al XI-lea și este considerat unul dintre cele mai bine conservate castele romanice din Europa. Apare în filmul „Kingdom of Heaven” (Regatul Cerului), regizat de Ridley Scott. Are o maiestuoasă biserică, a cărei cupolă atrage atenția. A fost declarat Bun de Interes Cultural.

Castelul Monterrey, din provincia Ourense, este construit în secolul al XII-lea pe ruinele unui castru. Este situat pe o colină care domină valea râului Támega. Este considerat de unii autori drept cea mai mare Acropolă din Galicia. A fost declarat Bun de Interes Cultural.

Castelul Almodóvar del Río, din provincia Córdoba, este un minunat exemplu de fortăreață medievală, din anul 760, din perioada musulmană, ridicată peste un castru roman. Are o impresionantă vedere spre valea râului Guadalquivir. Legenda spune că prințesa Zaida străbătea castelul de la un capăt la altul căutându-și zadarnic iubitul. Alte legende și mistere ale castelului pot fi cunoscute în cadrul vizitelor nocturne organizate sub genericul „La luna negra: Misterios y leyendas del Castillo”.

Castelul Vélez-Blanco, din provincia Almería, a fost construit în secolul al XVI-lea pe locul unei fortărețe medievale. Curtea sa interioară, în stil renascentist, un fel de galerie cu două etaje, cu elemente din marmură albă de Macael, a fost vândută în 1904, iar acum este expusă la Metropolitan Museum din New York.


Castelul Almansa, din provincia Albacete, este o construcție în stil gotic ridicată peste una de origine musulmană. Scara în formă de melc, cioplită în piatră, care duce la terasa turnului este considerată un bun exemplu al goticului civil. Castelul a fost pe punctul de a fi demolat în 1919, din cauza „stării de ruină”. Ulterior a fost declarat Monument Istorico-Artistic Național. Astăzi este unul dintre cele mai reprezentative castele din Comunitatea autonomă spaniolă Castilla-La Mancha.

Castelul din Montealegre de Campos, provincia Valladolid, este o fortăreață din secolul al XIII-lea, solidă, despre ale cărei ziduri înalte se spune că nu au fost cucerite niciodată. Găzduiește un centru de studii pe tema Evului Mediu („Centro de Interpretación de la Edad Media y de los Castillos”). În anii ’60, acolo s-a filmat o parte din pelicula „El Cid”, cu Charlton Heston în rolul principal.

Palatul Regilor Navarrei din Olite, numit și Palatul Regal sau Castelul din Olite, situat în Comunitatea autonomă spaniolă Navarra, a fost la vremea sa unul dintre cele mai luxoase palate medievale din Europa. Castelul construit în secolele XIII-XIV a fost extins în secolul al XV-lea, iar aspectele rezidențiale au prevalat asupra celor militare (de apărare). Include Palatul Vechi (astăzi hotel, „Parador Nacional de Turismo”), ruinele Capelei San Jorge și Palatul Nou.

Castelul Cardona, din provincia Barcelona, probabil cea mai importantă fortăreață medievală din Comunitatea autonomă spaniolă Catalonia, este construită în stil romanic și gotic. Două dintre bijuteriile sale sunt turnul „Torre de la Minyona”, din secolul al XI-lea, și biserica romanică San Vicente de Cardona. O parte a castelului găzduiește un hotel, „Parador Nacional de Turismo”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata