Centrul Ecumenic de la Vulcana Băi cu biserică, sinagogă şi moschee – unic în Europa

Centrul Internațional Ecumenic din localitatea dâmbovițeană Vulcana Băi, unic în Europa, cuprinde trei lăcașe de cult, o sinagogă, o moschee și o biserică ortodoxă, fiind un loc unde vin turiști din toată lumea.

Centrul a fost construit în 1991, doi ani mai târziu funcționând sub egida UNESCO — Comisia Națională a României.

Aflată la 20 de kilometri de municipiul Târgoviște, așezarea interreligioasă de la Vulcana Băi reprezintă un loc de pelerinaj pentru creștini, evrei și musulmani. Accesul se face din drumul național DN 71 Târgoviște — Sinaia, continuând spre vest pe DJ 712 B. Sinagoga, moscheea și biserica sunt construite pe cele trei coline din zona numită Brăneasca din Vulcana Băi și au fost ridicate având la bază cele trei culte monoteiste: mozaismul, islamismul și creștinismul.

”În prezent, numai la biserica ortodoxă se mai oficiază slujbe. Sinagoga și moscheea au rămas numai simbolice, dar se pot oficia slujbe, dacă există credincioși care vor să vină să se roage aici. Biserica ortodoxă a fost declarată mănăstire din anul 2000. Ea este ctitorită pe cea mai înaltă colină și are dimensiuni mai mari decât celelalte două lăcașe de cult, fiind construită în stil tradițional, sub formă de cruce, cu pridvor deschis, în stil brâncovenesc. Pictura în stil fresco aparține pictorului Emil Stoica, din localitatea Șotânga, iar sculpturile interioare sunt realizate în lemn de tei de familia Dobra din Vulcana Băi. În interiorul bisericii este păstrată o mică părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, dăruită de către Patriarhul Ierusalimului Diodor I”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhipiscopiei Târgoviștei, Marian Puiescu.

Mozaismul este reprezentat, la Centrul Internațional Ecumenic, de sinagoga evreiască. În ceea ce privește construcția, aceasta este una simplă cu 12 ferestre ce reprezintă semințiile lui Israel. De asemenea, apare Steaua lui David și sfeșnicul cu șapte brațe.

Moscheea de la Centrul Internațional Ecumenic este diferită de celelalte clădiri prin faptul că este îndreptată spre Mecca și nu spre Răsărit.

La zidirea și ctitorirea lăcașelor de cult au ajutat un creștin, Ion Popescu, doi evrei, frații Rubi și Michael Zimmerman și familia unui musulman, Leila și Omar Akill.

”Centrul Internațional Ecumenic nu se dorește a fi un parlament al confesiunilor și nici un comitet de autoritate religioasă, nu și-a propus să creeze vreo fuziune între confesiuni sau să practice un sincretism religios, ci să realizeze pur și simplu o cunoaștere, o apropiere, o înțelegere care să determine în final o colaborare vie, dinamică, armonioasă între etnii și confesiuni”, se arată pe vulcanabai.ro, pagina de internet a Primăriei Vulcana Băi.

La Centrul Ecumenic de la Vulcana Băi vin turiști din toată lumea, în special la sfârșit de săptămână. Aceștia se pot reculege prin rugăciune și se pot relaxa privind la frumusețea nealterată a locului. Intrarea la centru este liberă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata