Centrul istoric al Romei

Potrivit legendei, la 21 aprilie 753 î. Hr., Romulus și Remus au fondat Roma, care la început a fost centrul Republicii Romane, apoi al Imperiului Roman, devenind mai târziu capitala lumii creștine. Într-o istorie de 2.768 de ani, ”orașul etern” a adunat între zidurile sale un patrimoniu inestimabil.

Situl din centrul Romei, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1980 și extins în 1990, cuprinde câteva din monumentele importante din antichitate, cum ar fi forumurile, Mausoleul lui Augustus, Mausoleul lui Hadrian, Panteonul, Columna lui Traian și Columna lui Marcus Aurelius, precum și clădiri publice și de cult ale Romei papale. Potrivit siteului oficial de turism al Italiei, ”Centrul istoric al Romei și Sfântul Scaun, inclusiv Vaticanul și Bazilica Sfântul Paul din afara Zidurilor” reprezintă unul din cele 50 de obiective italiene din lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Centrul istoric al Romei, delimitat de zidurile aureliene, la stânga Râului Tibru, și de zidurile Janiculum, la dreapta Tibrului, cuprinde 25.000 de puncte de interes arheologice și de mediu, arată evidențele oficiale. O trecere în revista a obiectivelor UNESCO romane ar putea începe cu Forumul Imperial. Nu departe de Forum, în apropiere de Dealul Aventin, se află alte capodopere ale lumii romane: băile publice Terme di Caracalla (212-217) și arena antică Circus Maximus.

Colosseumul, a cărui imagine a devenit o emblemă a Romei, după cea legendară a lupoaicei care îi hrănește pe cei doi frați Remus și Romulus, este una din cele șapte minuni ale lumii, o capodoperă de o valoare incontestabilă, iubită atât de romani, cât și de restul lumii.

În centrul istoric al Romei se ridică spre cer Panteonul, construit la ordinul lui Marcus Agrippa și reconstruit de împăratul Hadrian, în anul 126, una din cele mai bine conservate clădiri ale Romei Antice.

Centrul Romei Antice este punctat și de faimoasele coloane: Columna lui Traian (113), ridicată pentru a celebra cucerirea Daciei sau Columna lui Marcus Aurelius, din Piazza Colonna, ridicată între 176 și 192 pentru a aminti de victoriile asupra populațiilor germanice.

Conform UNESCO, o serie de proprietăți extrateritoriale ale Sfântului Scaun din Patrimoniul Mondial Cultural — bazilicile Santa Maria Maggiore (Basilica di Santa Maria Maggiore), Sfântul Ioan din Lateran (San Giovanni in Laterano) și Sfântul Paul din afara Zidurilor (San Paolo fuori le Mura) — reprezintă realizări unice cu influențe considerabile asupra dezvoltării arhitecturii și artelor monumentale de-a lungul secolelor, într-o mare parte a lumii creștine.

Aceste proprietăți ”extrateritoriale” au fost reglementate prin Tratatul din Lateran, din 1929, semnat între Italia și Sfântul Scaun, care a prevăzut că un număr de posesiuni de pe teritoriul italian vor rămâne în proprietatea exclusivă a Sfântului Scaun. Pe lângă cele trei bazilici maiestuoase, lista de proprietăți extrateritoriale ale Sfântului Scaun din patrimoniul UNESCO mai cuprinde: Cancelaria (1483-1517), Palazzo Maffei, Palazzo di San Callisto și Palazzo di Propaganda Fide.

Santa Maria Maggiore este una din cele patru ”bazilici majore” ale Romei. Pentru Roma papală a reprezentat un pivot al planului urbanistic al Papei Sixtus al V-lea. Și în zilele noastre, turnul de clopote specific și domurile sale reprezintă elemente reprezentative pentru conturul înălțimilor Romei. ”Una din particularitățile bazilicii este abundența și valoarea mozaicurilor”—arată siteul www.italia.it.

Bazilica San Giovanni in Laterano a fost, de fapt, prima catedrală a Romei, locul unde Împăratul Constantin a permis să fie stabilit primul scaun episcopal. Cu o fațadă exterioară simplă și un interior decorat maiestuos, bazilica a fost restaurată de arhitectul Francesco Borromini, în 1650, asumându-și aspectul baroc.

San Paolo fuori le Mura, construită din ordinul lui Constantin, în 314, a fost extinsă succesiv, iar după în incendiu din 1823, a fost reconstruită după un proiect al arhitectului Luigi Poletti, în 1854, potrivit istoriei prezentate de UNESCO.

Roma rămâne în memoria vremurilor și cu piețele (piazza) sale pline de istorie și legendă: Campo de’ Fiori, unde se află statuia filosofului și astrologului Giordano Bruno; Piazza Navona, cu Fântâna celor patru fluvii, a artistului Gian Lorenzo Bernini; Piazza di Spagna cu treptele spaniole; Piazza del Popolo (Piața poporului) cu cele două biserici ”gemene”; Piazza Venezia cu monumentul Altare della Patria; piața Largo di Torre in Argentina, unde se află vestigii ale unor temple păgâne; piețele din cartierul istoric Trastevere — Trilussa și Piazza Santa Maria in Trastevere. În totalitate, situl UNESCO din centrul Romei are o suprafață de 1.485 hectare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata