Cetatea Alba Carolina, vizitată din minibus electric

Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina pot beneficia de un tur ghidat al zonei istorice a municipiului Alba Iulia cu un minibus electric ecologic, de ultimă generație, o modalitate de transport des întâlnită în orașe ca Paris, Praga sau Roma.

Odată cu restaurarea cetății bastionare, realizată prin fonduri europene, în municipiul Alba Iulia s-a constatat în ultimii ani o creștere substanțială a numărului de turiști. Nu de mult, Cetatea Alba Carolina a primit din partea TripAdvisor, cel mai mare site de recomandări turistice interactive din lume, certificatul de excelență, rezultat al recenziilor exprimate de către turiștii care au vizitat orașul în ultimul an.

O premieră pentru Alba Iulia, plimbarea cu minibusul electric vine în sprijinul turiștilor care pot astfel să viziteze și să afle mai multe informații și despre obiective turistice mai puțin accesibile, dat fiind faptul că Șanțurile Cetății Alba Carolina, care înconjoară fortificația medievală, se întind pe mai mulți kilometri.

Întreprinzătorii care implementează această soluție de transport colectiv ecologic al turiștilor prin cetate au observat că, pentru a vedea toate obiectivele, cei care ajung la Alba Iulia au nevoie de cel puțin trei-patru ore în acest sens, timp în care trebuie să meargă pe jos, lucru foarte obositor pentru unii. Un tur complet prin Șanțurile Cetății însumează, de exemplu, peste 3.500 de metri.

„Nu am inventat noi roata, am văzut astfel de vehicule pentru prima dată în Italia. Ne-a plăcut ideea, consider că potențialul turistic al cetății poate fi exploatat și prin acest mod”, a afirmat unul dintre inițiatorii proiectului, Cosmin Hațegan.

La rândul său, Lucian Pralea a menționat că minibusul este sută la sută electric și, în consecință, nepoluant.

„Cetatea asta e atât de frumoasă, ar fi păcat să o poluăm. Vrem să popularizăm în rândul turiștilor Șanțurile Cetății, zona nordică a acestora fiind puțin vizitată”, a declarat întreprinzătorul.

Acesta a precizat că minibusul în cauză, care deocamdată a fost închiriat, va circula până la începutul lunii decembrie. Vehiculul are o capacitate de 15 turiști. Dacă soluția este fezabilă, cei doi vor să achiziționeze la anul trei microbuze de acest gen astfel încât, în condițiile în care în Alba Iulia vin foarte mulți turiști, inclusiv străini, să poată fi transportați în același tur de exemplu toți ocupanții unui autocar.

Minibusul electric va circula pe un traseu propus de inițiatorii proiectului, cu aprobarea autorităților locale, cu plecare din apropiere de Piața Tricolorului, pe lângă Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Piața Cetății, prin fața Universității, ajungând și la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, pe Aleea Sf. Capistrano.

Se înconjoară cetatea până pe Aleea Sf. Eugeniu, iar de acolo se va face circuitul retur, aducându-i pe turiști la Obelisc, de unde apoi aceștia pot să viziteze la pas alte obiective din interiorul cetății, cum ar fi Traseul celor Trei Fortificații, Muzeul Principia, Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail sau Catedrala Reîntregirii Neamului.

În viitorul apropiat, pasagerii vor beneficia și de un ghidaj audio, deocamdată numai în română, urmând ca apoi acesta să fie disponibil și în engleză, franceză și germană.

Viteza maximă a minibusului electric este de 20 de kilometri pe oră, acest mijloc de transport având o autonomie de opt ore, perioadă în care se pot realiza șapte-opt ture. Prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți, respectiv 10 lei pentru copii sub 14 ani.

Cea mai mare și mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, fortificația bastionară din Alba Iulia oferă posibilitatea vizitatorilor ‘efectuării unei călătorii în timp’ și să ‘respire aerul istoriei’.

După ani de restaurare, ‘Cealaltă Capitală’ oferă turiștilor o lecție de istorie total neconvențională, trăită pe viu, alături de personaje cum sunt soldații îmbrăcați în uniforma austriacă a primei jumătăți de secol XVIII, perioadă când a fost construită fortificația din Alba Iulia.

Dacă în anii trecuți turiștii se opreau doar pentru câteva ore prin Alba Iulia, în drumul lor spre Cluj Napoca sau Sibiu, în prezent, tot mai mulți, fascinați de fortificație, își rezervă un timp ceva mai îndelungat pentru a vizita cetatea Alba Carolina și a asista la diversele evenimente organizate aici, cum ar fi ceremonialul schimbului de gardă, care are loc zilnic.

Cetatea din Alba Iulia deține o valoare turistică deosebită prin numărul mare de obiective istorice, culturale, naturale și antropice regăsibile în acest sit, cu un potențial de atracție permanentă a turiștilor români și străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific.

Ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 și 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortificația, care ocupă o suprafață de peste o sută de hectare, are șapte bastioane — Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano și Sf. Elisabeta.

Cetatea are forma unui heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata