Cetatea Făgăraş se află pe locul doi în topul celor mai frumoase castele din lume

Cetatea din Făgăraș este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, fiind devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor și prezentat de publicația Huffington Post.

„Cetatea Făgăraș reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al XVII-lea cetatea a fost extinsă, reflectând bogăția locului”, potrivit publicației citate, Cetatea Făgăraș fiind a doua din lume într-un top zece al celor mai frumoase castele.

Așezată lângă munții ce despărțeau Ardealul de Muntenia, Cetatea Făgărașului a fost prețuită și de voievozii Țării Românești, dar și de principii transilvăneni, ea cunoscând suzeranitatea regatului ungar, dar și pe cea a sultanilor otomani. Spre sfârșitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân se intitula și domn al Țării Făgărașului până la Olt.

Cetatea este legată apoi de ascensiunea politică a lui Ștefan Mailat, nobil făgărășean care ajunge la demnitatea de voievod al Transilvaniei. În anul 1599 Mihai Viteazul dăruiește cetatea Doamnei Stanca, soția sa. Ceva mai târziu, în secolul XVII, Cetatea Făgărașului este reședința principilor Transilvaniei și găzduiește de câteva ori chiar adunările dietei principatului. După anul 1696, cetatea devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

Cetatea a fost zidită pe locul unei fortificații de lemn, ridicată în secolul XII, întărită cu un șanț și un val de pământ. Un incendiu năprasnic distruge această primă cetate, după care, la sfârșitul secolului al XIV-lea începe construirea fortificației din piatră și cărămidă, un patrulater cu turnuri la colțuri, un avanpost în partea de răsărit.

Între anii 1520-1541, Ștefan Mailat întărește cetatea dublând zidul de incintă în care include barbacana porții, fortificație ce întărea intrarea. El ridică încă un etaj peste latura sudică, iar această zonă a construcției va fi cunoscută apoi drept casele lui Mailat.

Părerile conform cărora cetatea a fost proprietate a familiei Mailat sunt false. Ștefan Mailat s-a născut lângă Făgăraș, la Comăna, într-o familie de boieri români. Tatăl său a făcut avere, a întins proprietățile familiei și, pentru a intra în rândurile nobilimii transilvane, a trecut la catolicism.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata