Cheile Nerei din Caraş-Severin, cele mai lungi şi spectaculoase din România

Cheile Nerei sunt cele mai lungi, dar și cele mai frumoase din România, întinzându-se pe o lungime de 22 km și care impresionează prin tot ceea ce oferă, de la imagini spectaculoase, la turism de aventură.

Cheile Nerei fac parte din Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, unde se găsesc o serie de elemente unicat: Cheile Nerei, Cascadele Beușniței, Izvorul carstic Ochiul Beiului, Lacul Dracului, Izvorul Bigăr, făgete seculare, arbori monumentali de tisă, alun turcesc, sequoia giganteea, peșteri, floră și faună relictară. Ca habitate și ecosisteme protejate sunt pădurile seculare de făgete crescute pe calcare, pajiști și stufărișuri cu fitocenoze de mare complexitate, stâncării, peșteri și lacuri subterane, izvoare carstice și cascade cu depunere de travertin, ecosisteme acvatice.

„Vorbim de un fabulos carst al parcului Național Cheile Nerei — Beușnița. Acesta ocupă partea centrală a Sinclinoriului Reșița — Moldova Nouă, care constituie cea mai întinsă și compactă zonă de calcare din România. Această zonă este acoperită în cea mai mare parte cu benzi cretacice, jurasice și triasice, orientate aproximativ nord-sud și este carstificată până la altitudinea maximă de 1.160 m. În ciuda altitudinilor lor mijlocii sau chiar joase, în general sub 1.200 m, munții de pe întinsul acestui parc au, în cele mai multe locuri, aspecte semețe, de munte tânăr, înalt și sălbatic”, susține președintele Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, Cornel Popovici Sturza.

În zonă întâlnești un număr impresionant de fenomene carstice, de la cele mai simple, câmpuri de lapiez, până la doline, izbucuri, ponoare, cascade, poduri naturale și terminând cu cele mai spectaculoase avene, peșteri și lacuri carstice.

Elementul cel mai grandios al peisajului din parc îl constituie defileurile și cheile de o frumusețe rară, sculptate adânc în masivele calcaroase de apele râurilor: Nera, Beu, Șușara, Miniș, Ciclova, Oravița, Cremenița, Ulmu, care traversează acest spațiu miraculos.

Alpiniștii se pot bucura de pereți verticali, cu fisuri și surplombe, înalți până la 200 m (Cârșia Rolului, Cârșia Șoimului, Cârșia Căprariului), iar Turnurile Begului oferă pentru cei mai curajoși și experimentați trasee cu grade înalte de dificultate.

Potrivit președintelui GEC Nera, parcul cuprinde adevărate minuni acvatice. Rețeaua hidrologică a parcului cuprinde bazinele râului Nera și ale afluenților săi, apa râurilor fiind sursa permanentă de viață și frumusețe pentru toate ecosistemele existente în acestui areal.

Pe tot întinsul sălbaticelor Chei ale Nerei, de la Șopotu Nou și până la Sasca Română, pe o lungime de peste 20 km, întâlnești ape verzi-albastre, spectaculoase, cu un curs întretăiat de cuvete adânci. Datorită calcarelor, apele infiltrate în adâncuri formează cursuri subterane, care țâșnesc din nou la suprafață sub forma unor izbucuri, cum sunt cele din Cheile Nerei (Iordanului) de la Beușnița, Bigăr, Lăpușnic, Moceriș, Ducin, Tisia, Vicinic, Simion.

Cele mai multe ape sunt încărcate cu carbonat de calciu, iar curgerea lor este însoțită de mari depuneri de travertin, pe patul de stuf calcaros formându-se o succesiune mirifică de cascade în trepte. Cele mai fascinante dintre ele sunt Cascadele Beușniței, adevărate orgi acvatice, unice în peisajul românesc prin frumusețea și originalitatea lor.

În apropierea acestor cascade se află și Lacul „Ochiul Beiului”, un impresionant izbuc, oglindă a propriei splendori a naturii genuine din acest spațiu minunat.

Dacă este să ne referim la misterele subterane, pe teritoriul Parcului Național Cheile Nerei — Beușnița se află concentrate 472 de peșteri și avene, cu o mare varietate de tipuri morfologice și formațiuni valoroase.

Ecosistemul subteran al parcului, întins pe zeci și sute de kilometri de galerii de peșteră, a fost până în prezent foarte puțin cercetat. El ascunde râuri și lacuri subterane, universul fascinant al stalactitelor și stalagmitelor, numeroase specii de viețuitoare. Dincolo de valoarea lor turistică, importanța acestor peșteri consistă, în special, în bogăția de informații paleontologice detaliate pe care le oferă sedimentele lor acumulate în decursul timpului. Merită vizitate ca obiective turistice atractive peșterile: Dubova, Gaura Porcarului, Rolului, Sfânta Elena, Ponor Plopa, Ponor Uscat, Găurile lui Miloi.

Tot aici se găsește și Lacul Dracului, format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, și care constituie un fenomen carstic unic în România. El este o poartă de intrare într-o rețea subacvatică de galerii, ce ascund misterele unei lumi secrete.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata