Cinci destinaţii turistice în tendinţe pentru 2016

Site-ul de comparare a călătoriilor Skyscanner a dezvăluit cele cinci destinații în tendințe pentru 2016. Printre ele, Cuba, Slovenia și Albania.

„Top 5 cuprinde primele cinci destinații care au înregistrat cel mai mare procent de creștere a numărului de accesări pe aplicația noastră de comparare în ultimii trei ani”, precizează Jonathan Sepulchre, care se ocupă de piața franceză la Skyscanner. Este un top surprinzător, care dă peste cap unele clișee, relatează 20minutes.fr.

Prima destinație menționată este Cuba. De la reconcilierea între Washington și Havana, în 17 decembrie 2014, care a însemnat flexibilizarea embargoului american asupra Cubei, insula lui Fidel și a lui Raul Castro a devenit din nou una din destinațiile turistice de vârf, înregistrând o creștere cu 48% a accesărilor pentru capitala cubaneză din 2014 în 2015 pe site-ul Skyscanner.

„Dezghețarea relațiilor diplomatice cu Statele Unite a readus în atenție Cuba”, afirmă Sepulchre.

Parcurgând orașul Havana, turiștii vor observa repede că majoritatea mașinilor din Cuba nu sunt vechile automobile americane Chevrolet, ci mașinile Lada rusești. Ritmurile cântecelor samba, rumba, mambo sau cubaton sunt mereu pe placul vizitatorilor. Poliția este omniprezentă, așa încât siguranța nu poate fi pusă la îndoială.

„Cuba este o destinație exotică, în inima Caraibelor, care le place mult francezilor”, apreciază expertul menționat. Străzile sunt înviorate de clădiri hispano-coloniale viu colorate și de turiști care beau la tot pasul cocktailuri cu rom.

Rusia a înregistrat o creștere cu 19% a căutărilor de zboruri în ultimii trei ani pe Skyscanner, iar capitala, Moscova, cu 27%. Turiștii pot merge la Moscova în Piața Roșie și în raioanele din magazinul Gum fără teamă. Chiar dacă nivelul criminalității rămâne ridicat, mafia rusă nu este mai periculoasă decât orice alt sindicat al crimei. Rușii nu se reduc la un alcoolic dependent de vodkă, ce trage cu kalașnikovul în slip.

În Rusia se consuma în 2012 o cantitate de 11,7 litri de alcool pe locuitor de peste 15 ani, față de 11,2 în Franța, potrivit OECD. Nici rusoaicele nu sunt numai tinere cu minijup, cu tocuri înalte, în căutarea unui soț din Occident.

În Moscova și Sankt-Petersburg, iernile sunt foarte aspre (cu—30 de grade Celsius), dar la Soci, unde cresc palmieri, se înregistrează 6 grade Celsius. Vara este cald peste tot, chiar și în Siberia.

„Moscova și Sankt-Petersburg au un însemnat patrimoniu istoric, bogății arhitecturale și muzee care le plac francezilor”, afirmă Jonathan Sepulchre.

În capitală există magazine deschise 24 de ore din 24, taxiurile se găsesc foarte ușor, iar internetul este accesibil în metrou și în parcurile publice. Potrivit departamentului de transporturi din Moscova, metroul moscovit deține recordul mondial în privința respectării orarului de circulație a garniturilor (cu o punctualitate de 99,99%).

Turiștii nu au în Rusia grija vederilor de trimis la rude și prieteni fiindcă ele practic nu există. Un motiv în plus pentru a admira colecțiile de la Ermitaj, a se scălda în lacul Baikal sau de a vizita Kremlinul.

Și Capul Verde este una din tendințele anului 2016, înregistrând cu 15% mai multe căutări pe Skyscanner din 2012. Situat în largul coastelor senegaleze, arhipelagul amestecă influențe portugheze, africane și sud-americane. Plajele goale, vulcanii, văile luxuriante și arhitectura colonială îi seduc pe cei cărora le place să se odihnească. Destinația este și pe placul turiștilor mai sportivi, care pot face scufundări și excursii.

„Capul Verde este o destinație îndepărtată, dar abordabilă”, mai spune Jonathan Sepulchre. În arhipelagul cântăreței Cesaria Evora, oamenii fac și altceva decât să danseze, să cânte și să bea. Cultura ospitalității și a amabilității — o îmbrățișare poate dura și câteva minute — este la mare preț în rândul locuitorilor.

Deși marile complexe hoteliere au început să invadeze plajele, Capul Verde nu cunoaște deocamdată turismul de masă. Cine vrea să meargă dintr-o insulă în alta nu trebuie să aibă așteptări prea mari de la compania aeriană națională — TECV, pe care insularii o numesc „Transporte Atraso de Cabo Verde” („transporturile întârziate ale Capului Verde”).

Albania, cel mai sărac stat din Europa, ar putea înregistra în 2016 o dezvoltare a sectorului turistic, căutările pe Skyscanner crescând cu 10% spre țara lui Ismail Kadare.

„După succesul înregistrat de Muntenegru și Croația, interesul pentru arcul adriatic este în plin avânt. Albania și Slovenia oferă un turism în natură, având multe parcuri naționale”, afirmă profesionistul menționat.

Căruțele trase de măgari, traficanții de arme, droguri și organe umane, precum și prostituatele strident fardate nu se află la tot pasul în Tirana, contrar a ceea ce se crede. Albania, țară presărată cu minibuncăre din vrema dictaturii lui Enver Hogea, încearcă să construiască o democrație. La Tirana, clădirile în stil stalinist au fost zugrăvite în culori vii, schimbând aspectul străzilor.

Sistemul de transport albanez nu este foarte bine pus la punct, iar întreruperile de curent electric sunt frecvente, însă țara, un fel de India a Europei, merită să fie vizitată, având peisaje incredibile la laguna Karavasta, munți impresionanți, Riviera sa (una din ultimele coaste virgine din bazinul mediteranean), ruine antice și bizantine, câteva moschei otomane și o faună bogată în parcurile naționale.

Din cele 3 milioane de albanezi, 70% sunt musulmani. Enver Hogea dorea ca Albania să fie „prima țară atee din lume” și a reușit acest lucru, țara fiind un model de stat laic. Singurele femei cu văl sunt bătrâne… catolice.

Potrivit Skyscanner, Slovenia a înregistrat în 2015 cea mai mare creștere a numărului de căutări — 19%. Capitala slovenă, Ljubljana, este un oraș pitoresc, fără bulevarde largi drepte și imense clădiri comuniste sau statui gigantice din epoca sovietică. Ljubljana este noua capitală verde a Europei în 2016, aflată la distanță nu prea mare de Paris, prin urmare la îndemâna turiștilor dornici de călătorii în alte țări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata