Cinci oraşe din Maroc cu cinci stiluri arhitecturale

Cu cele nouă situri înscrise în Patrimoniul UNESCO, Marocul constituie un muzeu de stiluri arhitecturale, peisajele din regat fiind un amestec de construcții tradiționale și coloniale ce reflectă istoria țării.

Marocul s-a edificat odată au succesiunea tehnicilor și gusturilor fiecărei culturi care a prosperat pe teritoriul său: berberi, spanioli, portughezi, francezi au creat o bogăție istorică ce se regăsește în orașele regatului. 20minutes.fr recomandă cinci locuri de vizitat pentru cei care ajung în nord-vestul Africii.

Ouarzazate sau poarta deșertului

Este un oraș în care berberii au lăsat primele amprente. În sudul ţării, medina și palatele sunt construite din teracotă. ‘Este o arhitectură ecologică, în care decoraţiunile împodobesc faţada, iar turnurile sunt ornate cu motive’, spune Imane Bennani, director al Școlii de Arhitectură de la Universitatea din Rabat. Cetatea Taourirt din Ouarzazate este una dintre cele mai frumoase edificii de acest tip. Arhitectura orașului este tipic berberă.

Fes, leagănul arabo-musulman

Al doilea oraș al Marocului ca număr de locuitori a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. ‘Arhitectura este fină și plină de culoare.

Medina este excepţională’, arată Imane Bennani. Din epoca menţionată, în oraș s-au păstrat moscheea Hamra, palatul regal și cartierul El Jedid.

El Jadida, portul portughez

Perioada colonizărilor a început cu portughezii. La începutul secolului al XVI-lea, ei au construit orașul portuar Mazagan, în prezent El Jadida. ‘Au ridicat o fortăreaţă și apoi un oraș fortificat’, spune Charles de Ranger, președinte al El Jadida Accueil, asociaţie a expatriaţilor francofoni.

Alte edificii lusitane care pot fi văzute și astăzi sunt biserica Adormirii Maicii Domnului și bazinul de apă.

Tetouan, perla spaniolă

După patru secole, și spaniolii au venit în Maroc. Capitală a protectoratului, Tetouan a păstrat urmele trecerii andaluzilor, cea mai prezentă comunitate. ‘Au construit un cartier, Ensanche, asemenea orașelor spaniole.

Pe strada Mohamed V există o arhitectură tipică a clădirilor coloniale, cu balcoane, turnuri și cornișe’, explică Mouna Mhammedi, șef al departamentului Patrimoniu la Școala naţională de Arhitectură din Rabat.

Rabat, cetate a secolului al XX-lea

Și Franţa a construit pe teren marocan. Capitala Rabat este considerată laborator de oraș modern. La începutul secolului al XX-lea, mareșalul Lyautey a avut ambiţia să edifice un oraș ‘avangardist, plin de verdeaţă’. În acest scop au fost create grădini grandioase.

Marocul, pământ al istoriei arhitecturale, continuă să se reconstruiască, cel mai recent proiect fiind cel al portului din Casablanca, pol ultramodern prevăzut să fie inaugurat în 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata