Colibiţa, perla neşlefuită a turismului bistriţean

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi fost nu s-ar povesti, un sat situat într-o zonă sălbatică a Munţilor Călimani, Colibiţa, unde oamenii îşi duceau traiul liniştiţi, ocupându-se cu creşterea animalelor şi agricultura.

A venit, însă, anul 1977 şi sătenii din Colibiţa au aflat că viaţa lor se va schimba pentru totdeauna, că satul lor liniştit va dispărea şi că în locul său va apărea un imens lac de acumulare. Și-au strămutat casele, biserica şi cimitirul şi au făcut loc barajului care poartă şi astăzi numele satului, construit pe cursul râului Bistriţa Ardeleană.

Lacul artificial de acumulare de la Colibiţa, situat la altitudinea de 900 metri, ocupă o suprafaţă de 270 hectare, având 13 kilometri lungime şi un volum estimat de 65 milioane metri cubi de apă. Construcţia este amplasată pe raza comunei Bistriţa Bârgăului, accesul în zonă făcându-se din DN 17, prin DJ 173A. Lucrările la barajul construit cu scop hidroenergetic au început în anul 1977 şi s-au finalizat 14 ani mai târziu.

Faptul că lacul a fost creat peste satul lor i-a nemulţumit pe oamenii de acolo, astfel că poveştile legate de blestemele aruncate asupra lacului pot avea un substrat de adevăr. Se spune că lacul îşi cere în fiecare an tributul — deşi trec ani la rând fără ca cineva să se înece în apele întunecate ale acestuia, dar şi că există un blestem ca lucrările la drumul care duce la baraj să nu se termine niciodată — chestiune care ţine mai mult de alocările de la bugetul judeţean, până acum fiind modernizat drumul din apropierea lacului, în jurul căruia a apărut o adevărată staţiune turistică.

Se spune despre Colibiţa că are o frumuseţe sălbatică şi că aerul de aici este la fel de ozonat ca cel pe care îl respiră elveţienii. Și este adevărat, peisajele de aici sunt cu adevărat spectaculoase. Înconjurată de păduri de brazi şi molizi şi de stânci, Colibiţa este o destinaţie turistică ce promite să crească de la an la an.

Lacul de acumulare, rezervaţiile peisagistice Stâncile Tătarului şi Cheile Bistriţei Ardelene, cu Cascada Diavolului, precum şi rezervaţia naturală Tăul Zânelor sunt locuri care atrag turiştii an de an. La început au fost bistriţenii care urcau cu cortul până la lac, pe urmă au început să apară, încet-încet, casele de vacanţă, pensiunile, ajungându-se acum până la resorturi de patru stele şi turişti din întreaga ţară şi din străinătate.

Zona este într-o continuă transformare, iar numărul tot mai mare de construcţii a făcut ca accesul la lac să fie restricţionat total pentru omul obişnuit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata