Comoară de artă la Topalu – muzeu unic în mediul rural românesc, cu peste 200 de picturi celebre

La aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanța, la Topalu – comună cu circa 2.000 de săteni situată pe malul Dunării, o casă bătrânească a fost transformată într-o comoară de artă – Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”.

Muzeu de artă este unic în mediul rural din țara noastră, cu 228 de opere de pictură, sculptură și grafică ale unor artiști celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba.

Despre existența la Topalu a unei astfel de colecție de artă puțini știu din câte se pare, cu toate că Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” funcționează din anul 1960. De ce o astfel de comoară de artă la Topalu? Răspunsul vine chiar de la medicul Gheorghe Vintilă, cel care a donat colecția administrației locale din Topalu, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, învățători ai localității de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei școli primare din sat.

„Am fost întrebat deseori de ce am donat cele 228 de lucrări de pictură, sculptură și grafică — adunate de-a lungul a patruzeci de ani de febrilă activitate de colecționar — tocmai Primăriei comunei Topalu. De ce am ales tocmai Topalu pentru împlinirea visului mei de a deschide și permanentiza un muzeu sătesc de artă în Dobrogea? De ce, dată fiind izolarea Topalului, lateralitatea sa față de căile cele mai la îndemână? Am ales Topalu din rațiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obîrșia neamului meu. Stră-străbunii mei s-au născut la Topalu, ei fiind continuatori ai locuitorilor stabiliți aici în cine știe ce veac îndepărtat. (…) Părinții mei, Dinu și Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei (…).”, explică dr. Gheorghe Vintilă, potrivit unui text publicat în anul 1972 în revista Tomis, Constanța.

Maria Buzatu, directoare de aproape 50 de ani a muzeului de la Topalu, a menționat că locuința părintească a doctorului Vintilă, casa unde conform dorinței acestuia funcționează muzeul, aparține în prezent Muzeului de Artă Constanța, după ce respectiva instituție a câștigat în instanță un proces deschis după 1990 de foști deținători ai imobilului, alții decât familia Vintilă.

În curtea casei-muzeu se află în prezent mormântul doctorului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată o ultimă dorință a acestuia, menționată în actul de donație a valoroasei colecții de artă.

„L-am cunoscut personal pe dr. Gheorghe Vintilă, venea în fiecare vară la Topalu. (…) După ce a terminat școala primară s-a mutat împreună cu părinții la București. Mai avea o soră licențiată în Litere și un frate care a murit în război. (…) Pe lângă donația făcută Primăriei Topalu, dr. Vintilă a mai donat 50 de opere de pictură Muzeului de Artă Constanța. (…) În 1960 s-a făcut actul de donație, ultima dorință a lui a fost să fie înmormântat în curtea muzeului. Nu s-a putut atunci, pentru că eram în 1978 și nu ne-au dat voie. După 1990, l-am adus în curtea muzeului, unde este înmormântat”, a declarat directoarea muzeului de la Topalu.

Pasiunea doctorului Vintilă de a colecționa opere de artă a fost întărită de relația de prietenie pe care acesta a avut-o cu pictori celebri.

„Doctorul Vintilă i-a cunoscut pe Tonitza, Pallady, Șirato, Dimitrescu care formau grupul celor patru, pe Oscar Han care a fost cel mai bun prieten al său și care i-a dat foarte multe detalii despre pictură, l-a îndrumat ce să colecționeze, i-a fost alături mereu. (…) A fost o mare pasiune și, încet, încet, a început să cunoască pictura”, a afirmat Maria Buzatu.

Comoara de artă de la Topalu este râvnită însă de un pretins moștenitor al dr. Gheorghe Vintilă, stabilit în SUA, care, prin instanța de judecată, solicită să intre în posesia colecției pentru că aceasta ar fi păstrată în condiții improprii.

„Ne judecăm de circa cinci ani. (…) Un bărbat pretinde că este fiul nelegitim al dr. Vintilă. Am înțeles că susține că ar proveni dintr-o relație nelegitimă pe care medicul ar fi avut-o cu menajera. (…) Donația a fost făcută de către dr. Vintilă când era în timpul vieții. (…) Presupusul moștenitor revendică colecția sub pretextul că lucrările nu sunt bine întreținute, ceea ce nu este adevărat”, a spus Maria Buzatu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata