Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

Amplasat pe Strada General Grigore Bălan nr. 19 din Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud adăpostește colecții de artă, etnografie, istorie și științele naturii.

Preocupări pentru adunarea de antichități sau curiozități naturale se cunosc la Bistrița încă din perioada Renașterii când, în timp ce Cristian Pomarius punea ordine în arhivele orașului și întocmea prima hartă a ținutului, se cultiva interesul pentru colectarea și donarea de obiecte. Astfel, după mijlocul secolului al XIX-lea în cadrul Gimnaziului evanghelic s-au constituit cabinete de numismatică și antichități, precum și un cabinet de științe naturale, iar în 1925 a fost acordat un teren în strada Zimbrului pentru construirea unui muzeu care, urma să cuprindă colecția de antichități, inscripții, aspecte din viața urbană, colecția de ilustrate cu tipuri de case și monumente din oraș, dar și din comunele ținutului, articole de port din zonă.

Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a muzeului, dar construcția a fost terminată abia în 1942. Retragerea trupelor horthyste în toamna anului 1944, a împiedicat inaugurarea muzeului, mare parte din colecțiile sale fiind distruse sau înstrăinate.

La 1 octombrie 1950, muzeul a luat ființă ca instituție de stat, sub titulatura de Muzeul Regional din Bistrița și a primit câteva săli în clădirea fostei mănăstiri franciscane. Recuperând rămășițe din colecția Gimnaziului evanghelic, și cu sprijinul unor iubitori ai trecutului, au fost conturate colecții, cuprinzând piese etnografice, obiecte istorice, numismatice, minerale, animale și păsări conservate care, au dat treptat contur unui muzeu mixt.

În anii următori s-au deschis primele șantiere arheologice cu importante rezultate pentru cunoașterea trecutului și sporirea patrimoniului (1957, 1959-1968). În 1969 vedea lumina tiparului primul număr al publicației muzeului „File de Istorie”, ulterior „Revista Bistriței”.

După mai multe locații atribuite Muzeului, în 1987, cele patru Secții ale sale au fost reunite într-un spațiu unitar pe două niveluri, în fosta cazarmă habsburgică construită la sfârșitul secolului XIX, locația actuală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata