Conacele boiereşti sau dezvoltarea unui nou concept turistic în judeţul Vâlcea

„În urma altor conace au mai rămas doar denumirile unor cătune cum ar fi „Curtea”, amintind că aici, cândva, a fost o curte boierească”, a subliniat directorul Direcții de Cultură.

Și construcțiile de tip culă din Vâlcea au nevoie urgentă de reînnoire. Cula Zătreanu de la Zătreni este un mare și vechi conac boieresc, construit în perioada interbelică, pe structura unui alt așezământ, din anul 1754. În perioada în care cula a aparținut familiei Boicescu, acestui edificiu i s-au făcut adăugiri însemnate. Monumentul istoric a stat mult timp în părăsire, într-o accentuată stare de degradare și se impun lucrări urgente de restaurare și consolidare.

„Întreaga proprietate — conac, moara, hambare, terenuri — a fost în cele din urmă cumpărată. De aceea ne așteptăm ca și el să recapete lumina de odinioară”, adaugă Florin Epure.

Există deja exemple de succes în ceea ce privește restaurarea conacelor: Conacul lui Petrache Poenaru din orașul Bălcești. Proprietarii l-au pus în circuit deschis, aici se organizează simpozioane și, pe viitor, chiar se intenționează organizarea unor festivaluri de film.

Conacul lui Tudor Măldar din Măldărești este, de asemenea, un obiectiv turistic, un complex hotelier, deja destul de cunoscut pentru amatorii de acest gen de turism.

„Ultima informație bună vine chiar de la Banca Națională care a anunțat că va investi în reabilitarea conacului Oromolu din Păușești Măglași. Conacul Oromolu de la Vlăduceni, comuna Păușești Măglași, este o construcție în stil neo-românesc, ridicată în anii 1915-1916 și 1919, de Mihai Oromolu, jurist, om politic și publicist, prefect, parlamentar și guvernator al Băncii Naționale a României, și soția sa, Margot. Din anul 1954, aici a funcționat Sanatoriu TBC, până în anul 1976, când se transformă în spital de boli nervoase — secția Psihiatrie II, până în anul 2002. Timp de un secol, edificiul a trecut în prin mai multe etape: naționalizare-revendicare-retrocedare-vânzare-executare, ca în final să fie cumpărat, la licitație, de către BNR„, a precizat Florin Epure.

BNR a anunțat săptămâna trecută alocarea sumei de 2,3 milioane de euro pentru reabilitarea Casei Oromolu, situat la 7 km de Râmnicu Vâlcea, pe drumul spre Olănești.

Vâlcea, dincolo de turismul balnear, de cel montan, de monahal sau viticol, poate dezvolta un nou sector al turismului, cel al conacelor și culelor boierești, care au aparținut unor mari personalități ale României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata