Constanţa: Feerie pe Lacul Tăbăcărie cu sute de pescăruşi, lebede, raţe, stârci şi găinuşe

Sute de pescăruşi, lebede, raţe, stârci, gănuşe, lişiţe, dar şi trei pelicani transformă în această perioadă lacul Tăbărie din municipiul Constanţa într-o adevărată feerie.

Pe luciul apei, se mişcă cu viteză perechi de raţe şi răţoi, asemenea unor bărcuţe, pentru că, după cum a afirmat, miercuri, directorul Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, „pe Lacul Tăbăcărie se înfiripă dragostea”.

„Raţa comună în special vine şi iernează aici, dar îşi formează şi perechile, lucru care este foarte important. Deci, aici se înfiripă dragostea şi se formează perechile. Deja începi să vezi anumite perechi formate, cum merg ca nişte corăbiuţe, ca nişte bărcuţe, răţuştele după răţoi şi invers, adică aici este democraţie curată”, a spus Adrian Bîlbă.

El a menţionat că multitudinea de păsări este datorată şi grijei pe care o au constănţenii de a le aduce hrană.

„În fiecare iarnă, pe lac vin păsări care iernează la noi, păsări din două categorii, cele care rămân, păsări indigene ce stau tot anul la noi şi păsări ce găsesc România drept o ţară caldă …, vin din ţările nordice. Toate aceste păsări, atunci când lacurile limitrofe din Dobrogea îngheaţă, vin pe lacul nostru pentru că ăsta îngheaţă ultimul, din cauze antropice fiindcă noi folosim un schimbător de căldură la delfini (n.r. — complexul muzeal, situat pe malul lacului, include şi delfinariul) şi asta înseamnă apă reziduală de temperatură ridicată, peste cea de îngheţ, ce menţine lacul cât de cât disponibil.

Pe de altă parte, păsările vin datorită grijei noastre şi a constănţenilor care aduc hrană. Păsările, în special pe timpul iernii, suferă de lipsa hranei în mare majoritate. În mod normal, hrana pe care o găsesc ele în baltă este acoperită cu gheaţă”, a afirmat directorul Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii.

Conform acestuia, pe lângă chirighiţe polare, care sunt un fel de pescăruşi mai mici, lişiţe, găinuşe de baltă, stârci, raţe şi lebede, pe Lacul Tăbăcărie sunt şi trei pelicani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata