Covasna: Oraşul cu două statui ale Sfântului Gheorghe

Municipiul Sfântu Gheorghe este singurul oraș din România care poartă numele marelui mucenic Gheorghe și are nu una, ci două statui dedicate acestuia – una de factură clasică și una modernă.

Cea din urmă, amplasată în anii 90 într-un scuar din zona comercială a orașului, a stârnit de-a lungul timpului numeroase ironii, critici și controverse, ba chiar s-a ales și cu o poreclă, Șușu. Statuia, realizată de un artist plastic nu foarte cunoscut, dar care a câștigat la acea vreme concursul lansat de autoritățile locale, îl reprezintă într-o manieră modernă pe Sfântul Gheorghe călare pe balaur. Lucrarea a șocat cu atât mai mult cu cât cele două personaje nu sunt așezate pe tradiționalul soclu, ci în vârful unui catarg.

Deși criticată, mulți artiști plastici, dar și turiști străini care au vizitat orașul sunt de părere că statuia e reușită.

Cei care critică statuia sunt prea aspri și aș zice că nu au dreptate, este o lucrare de artă contemporană, o idee îndrăzneață. Observăm că Sfântul Gheorghe nu este călare pe cal, ci direct pe balaur, iar acest lucru dovedește, în opinia mea, un rafinament artistic (…) Desigur, putem comenta că nu e mai bine lucrată, dar eu cred că ideea contează în primul rând. Eu sunt mai indulgent cu această statuie, cred că este o lucrare bună, mai pe gustul tinerilor. Și să știți că au fost mulți artiști străini în Sfântu Gheorghe și dintre toate statuile pe care le-au văzut aici aceasta a fost cea mai apeciată (…) Mie mi se pare o alegere bună. Cele două statui se completează reciproc, nu se concurează’, a declarat sculptorul Vargha Mihaly, directorul Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Deși multora li se pare ‘o glumă proastă’, ‘o caricatură’, ‘o secvență din desene animate’, statuia futuristă a devenit brandul orașului, imaginea sa fiind replicată pe numeroase materiale promoționale și chiar pe steagurile care împodobesc orașul de ‘Zilele Sfântu Gheorghe’.

Primarul Antal Arpad e de părere că ‘Șușu’ e chiar ‘simpatic’ și a explicat cum a ajuns municipiul să aibă două statui ale Sfântului Gheorghe.

‘Când s-a decis ca piața din fața magazinului Șugaș să se numească Sfântu Gheorghe, s-a hotărât să se facă acolo și o statuie. Evident, majoritatea oamenilor s-au gândit la o statuie clasică a Sfântului Gheorghe, dar juriul a ales această variantă și eu cred că au avut absolută dreptate, chiar dacă mulți nu au fost de acord cu această alegere, pentru că în piața respectivă, unde pe o parte sunt blocuri, pe alta magazine, iar pe cealaltă parte bănci și clădiri vechi, nu se putea expune o statuie clasică pentru că am fi ‘omorât-o’ din punct de vedere urbanistic. Și de aceea s-a ales această variantă modernă care nu a fost apreciată de majoritatea cetățenilor și a și primit numele Șușu, care este un diminutiv de la balaur (în limba maghiară—n.r), un fel de balauraș. Unii au folosit termenul în sens peiorativ, dar eu cred că e simpatic și am decis să îl folosim pe Șușu în sens pozitiv pentru oraș și să-i facem pe oameni să îl îndrăgească. Dacă ne uităm, tot designul Zilelor Sfântu Gheorghe este pe Șușu, a devenit un brand (…) În același timp ne-am gândit că orașul are nevoie de o statuie clasică a Sfântului Gheorghe și cred că i-am găsit locul potrivit, este o statuie superbă din toate punctele de vedere și așa am împăcat și artiștii și gustul comun al oamenilor, să spunem așa’, a declarat joi,  primarul Antal Arpad.

Cea de-a doua statuie a Sfântului Gheorghe a fost dezvelită în 2012, în vecinătatea Primăriei, la scurt timp după aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Aceasta a fost realizată de studenți de la Catedra de Sculptură a Universității Naționale de Artă de la Budapesta și reprezintă o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe din Praga, făcută din bronz în perioada medievală de doi meșteri clujeni, la comanda împăratului Carol al IV-lea.

Două copii ale acesteia, realizate mulți ani mai târziu, pot fi văzute la Cluj, în orașul natal al artiștilor, dar și la Budapesta, în apropierea ‘Bastionului Pescarilor’. Statuia amplasată la Sfântu Gheorghe a costat 110.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost acoperiți din bugetul local, iar diferența din donații ale localnicilor și din sponsorizări.

‘Sunt zile și zile, sunt zile în care te îmbraci la țol festiv și zile în care umbli în blugi. Una dintre lucrări este, să spunem așa, Sfântu Gheorghe în blugi, iar cealaltă, în frac. Cea modernistă este o lucrare interesantă și prin faptul că reduce ecuația de la trei la două personaje, Sfântul Gheorghe și balaurul, nu și calul. Putem spune că are deficiențe de amplasament, de soclu, dar e o lucrare de artă contemporană interesantă. Mai în glumă, mai în serios, putem privi subiectul și din alt unghi, anume că această statuie a fost făcută special pentru noi, pentru oraș, iar cealaltă, oricât de faimoasă ar fi, este doar o copie, originalul se află la Praga. Dar ambele consemnează momente din istoria orașului’, a declarat Damokos Csaba.

Patronul spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe va fi sărbătorit anul acesta printr-o suită de manifestări care au început joi și se vor încheia pe data de 3 mai a.c. Printre invitații speciali ai Zilelor Sfântu Gheorghe se numără Corul Național de Cameră ‘Madrigal, Ștefan Bănică jr., formațiile 3 Sud-Est și Bere Gratis, trupa britanică de hard rock Uriah Heep și Havasi Balazs, cel mai rapid pianist din lume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: mesageruldecovasna.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata