Covasna – Pelerinaj în „Ţinutul conacelor”

În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace, folosite pe vremuri de aristocraţi ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare.

Multe dintre ele sunt în ruină, dar unele şi-au recăpătat strălucirea de altădată, fiind restaurate de urmaşii foştilor proprietari ori de străinii care le-au cumpărat. Câteva au fost introduse în circuitul turistic şi nu puţini sunt cei atraşi de viaţa aristocraţilor de odinioară.

* În localitatea Zăbala, la doar câţiva kilometri distanţă de staţiunea Covasna, se află castelul Mikes, a cărui construcţie a început în secolul al XVI-lea. Înconjurat de păduri şi lacuri, castelul a adăpostit ani de zile un spital de psihiatrie, până când moştenitoarea contelui Mikes, Katalin Roy Chowdhury — Mikes, s-a întors în Transilvania împreună cu cei doi fii ai ei, a revendicat clădirea şi a transformat-o într-o reşedinţă turistică de lux ce atrage turişti din toată lumea.

* Printre cele mai romantice şi atrăgătoare locuri de vacanţă, care l-au impresionat şi pe prinţul Charles al Marii Britanii, se numără domeniul Kalnoki de la Micloşoara. Străvechiul conac construit în stil renascentist a fost renovat de urmaşii acestei familii nobiliare care s-au întors în România după 50 de ani. Turiştii care vin aici au parte de dormitoare spaţioase, cu mobilă veche şi opere de artă, delicii gastronomice şi legende legate de istoria locului.

Neamul Kalnoky de Korospatak (Valea Crişului) are rădăcini străvechi. Localnicii povestesc că prin secolul al XIII-lea un secui cu numele Kalnoky ar fi salvat viaţa regelui Ungariei în timpul unei vânători, ţintind cu săgeata ursul care se năpustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit drept recunoştinţă moşia de la Micloşoara şi l-a înnobilat. Blazonul familiei reprezintă, de altfel, un urs străpuns de o săgeată.

* Nu departe de Micloşoara, la Valea Zălanului, într-un cătun uitat parcă de lume şi de timp, în care vieţuiesc nu mai mult de 150 de oameni, prinţul Charles al Marii Britanii a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat şi le-a transformat în reşedinţă de vacanţă. Moştenitorul coroanei britanice vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanţă.

Departe de fastul de la palat, Alteţa Sa îşi petrece timpul plimbându-se pe jos, prin pădure şi cu căruţa, pe drumurile pline de hârtoape, cosind iarba, mâncând bucate tradiţionale aduse de la stână sau de la oamenii din sat, dormind în aşternuturi ţesute în casă. Și fiul cel mic al prinţului Charles, Henry, a fost o dată în Valea Zălanului, unde a petrecut sărbătorile de Paşte împreună cu mai mulţi prieteni şi a fost văzut făcut enduro pe dealurile din jur.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata