Covasna: Staţiunea Şugaş-Băi, de la aur la căutătorii de adrenalină

Începuturile stațiunii Șugaș-Băi se leagă, spun localnicii, de câțiva căutători de aur, care, în jurul anului 1840, ar fi început să facă săpături în zonă cu gândul de a se îmbogăți. Nu au găsit aur, dar au descoperit ceva mult mai valoros decât aurul pentru sănătate – ape minerale și mofete, excelente remedii naturale pentru o serie de boli care altfel se tratează cu pumni de medicamente.

Stațiunea se află într-o ‘căldare’ a Munților Baraoltului, pe valea pârâului Șugaș, nu departe de municipiul Sfântu Gheorghe, iar singurul drum asfaltat care duce până aici șerpuiește aproape zece kilometri prin pădure.

Cei care intră cu mașinile în zona turistică trebuie să plătească o taxă de 3 lei, folosită pentru salubrizarea popasurilor și spațiilor de campare și, ce-i drept, zona e curată.

Mica stațiune a început să fie frecventată de tot mai mulți turiști după ce autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au cumpărat de la omul de afaceri brașovean Ioan Neculaie mai multe obiective turistice lăsate în paragină după privatizare, printre care un restaurant, o mofetă, o bază de tratament și un mic hotel, pe care le-au reabilitat cu scopul de a le reintroduce în circuitul turistic. Au investit aici câteva milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii și crearea unor locuri de agrement, înțelegând că nu e de ajuns să-i oferi turistului doar un pat bun, o porție zdravănă de mâncare, ozon și îmbăieri în apă minerală, ci trebuie să-i oferi și alternative pentru petrecerea timpului liber.

Prin urmare, au amenajat o nouă pârtie de schi, iar din fonduri europene au construit un modern centru wellness prin proiectul ‘Drumul apelor minerale’, dotat cu două bazine, unul cu apă rece și unul cu apă caldă, băi turcești, saune finlandeze și o sală de fitness.

De asemenea, au reabilitat bazinul de înot în aer liber, mofeta, baia caldă și au amenajat un parc de aventură, un teren de tenis cu gazon sintetic, unul de minigolf cu 18 piste de joc și unul de sporturi extreme.

Acesta din urmă cuprinde o rampă de racing pentru cicliști, o plasă pentru cățărat, o trambulină pentru copii, un cablu de acrobație și un teren artificial de escaladă înalt de 12 metri și mai multe trasee cu diferite grade de dificultate, marcate cu diverse culori.

‘Avem mai multe trasee pe care le recomandăm în funcție de nivelul fiecărui client sau sportiv, de la cele foarte ușoare la cele mai grele. Nu le-am făcut cu un grad de dificultate ridicat pentru că nu am vrut ca lumea să înțeleagă greșit acest sport, să creadă că e exclusiv pentru oameni forțoși și subțiri și cu o forță mentală extraordinară. Cel mai ușor este traseul galben care a fost conceput astfel încât să fie, totuși, un challenge pentru oricine dorește să încerce acest sport. Escalada necesită, în mod echilibrat, forță, tehnică și putere mentală, e nevoie de aceste trei însușiri ca să fii bun în acest sport (…) Pe stâncă, deși e același sport, e cu totul altceva, pentru că trebuie să dai dovadă și de alte calități, cum ar fi orientarea. Aici, pe panoul de escaladă, vezi clar traseele, sunt făcute cu culori diferite, trebuie doar să te cațeri’, a declarat Szocs Karoly Csaba, președintele asociației sportive Adrenalin din Sfântu Gheorghe, care administrează terenul de sporturi extreme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata