Criza din Ucraina ar putea afecta croazierele în Marea Neagră

Companiile care oferă croaziere de vară în Marea Neagră au început să pună la punct planuri de rezervă ce includ modificări semnificative de itinerariu în situaţia în care criza din Ucraina va escalada, potrivit directorilor de companii prezenţi la conferinţa anuală Cruise Shipping Miami, informează cotidianul USA Today.

Directorul Windstar Cruises, Hans Birkholz, a declarat că societatea analizează porturi de pe coasta de nord a Turciei şi în alte părţi din regiune ca alternative la opririle din Ucraina pentru trei croaziere programate a avea loc în vara acestui an în Marea Neagră. De asemenea, Birkholz a informat că în ultimele săptămâni Windstar Cruises a înregistrat o scădere a noilor rezervări, precum şi anularea rezervărilor existente pentru croazierele în Marea Neagră, după ce tensiunile din Crimeea s-au intensificat. Două dintre oraşele unde navele Windstar Cruises se opresc în timpul croazierelor din Marea Neagră sunt în Crimeea (Ialta şi Sevastopol)

La rândul lor, directorii Celebrity Cruises, Michael Bayley, şi Tui Cruises, Richard Vogel, au spus că sunt gata să modifice itinerariul vaselor programate să viziteze Ucraina dacă va fi pusă în pericol siguranţa pasagerilor.

‘Acest lucru poate fi făcut de la o zi la alta, acesta este un important avantaj pe care îl avem’, a spus Richard Vogel.

El a precizat însă că, în pofida situaţiei din Ucraina, compania a înregistrat un interes puternic pentru croazierele în Marea Neagră din anul 2015.

Directorii companiilor au subliniat că majoritatea croazierelor în Marea Neagră au loc în timpul verii, lunile iunie, iulie şi august, astfel încât mai este timp înaintea unei decizii cu privire la modificarea itinerariului pentru 2014.

Pe lângă Ialta şi Sevastopol, croazierele pe Marea Neagră mai includ opriri în oraşe precum Odessa (Ucraina), Constanţa (România), Nesebar (Bulgaria), Sochi (Rusia), Batumi (Georgia) şi Trabzon (Turcia). Multe dintre aceste croaziere încep şi se termină la Istanbul.

Potrivit datelor furnizate de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” (CNAPM) Constanţa, peste 54.000 de pasageri au sosit în Portul Constanţa în sezonul de croaziere 2013, număr cu circa 60% mai mare decât cel înregistrat în 2012. Anul trecut la terminalul de croaziere al Portului Constanţa au sosit 69 de nave de pasageri, faţă de 52 de nave înregistrate în 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata