Criza vulcanului şi creşterea preţului petrolului vor majora costul biletelor de avion cu peste 11%

Criza norului de cenuşă vulcanică, care a perturbat grav transporturile aeriene în Europa timp de o săptămână, şi creşterea preţului la petrol ar putea duce la majorarea cu 11,5% a costurilor biletelor de avion, potrivit unui raport al Centrului de cercetări pentru economie şi afaceri, cu sediul în Marea Britanie.

Majorarea va fi de 5,2% în 2010, echivalentul a 48 de lire sterline pentru un bilet mediu, urmând să crească la 11,5% până în 2012. Conform raportului, din care citează marţi cotidianul Daily Mail, companiile aeriene au înregistrat pierderi de circa 1,3 miliarde de lire sterline în urma închiderii aeroporturilor din nordul Europei.
Până la două treimi din pagube vor fi suportate de companiile aviatice europene, ceea ce va avea „un impact semnificativ” asupra profiturilor lor în acest an şi va conduce la majorarea preţurilor biletelor, estimează experţii.

Companii precum British Airways şi Ryanair au anunţat deja că vor încerca să obţină compensaţii importante din partea guvernului britanic şi a Uniunii Europene. Luând în calcul impactul preţurilor la petrol, al creşterii economice şi al inflaţiei asupra transportului aerian, este de aşteptat ca presiunile de cost şi constrângerile de profitabilitate să ducă la o majorare medie a preţului biletelor cu 5,2% în 2010 în Europa, şi până la 11,5% până în 2012.

În consecinţă, preţul unui bilet dus-întors pe ruta Londra – New York, la clasa economică, ar putea creşte cu 61,80 lire sterline, de la 518 la 579,80 lire sterline. Un bilet similar spre Spania ar putea fi mai scump cu 26,63 lire sterline, de la 223,20 la 249,83 lire sterline, indică acelaşi raport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata