Croaziere iberice pe Duero/Douro

Croaziere organizate de Spania și Portugalia pun în evidență frumusețea cursului râului pe care spaniolii îl numesc Duero, iar portughezii, Douro, revigorând totodată economia locală din regiunile de graniță, potrivit EFE.

Stația Biologică Internațională Duero/Douro dezvoltă acest proiect ca parte a activității sale de conservare a fluviului care izvorăște din provincia spaniolă Soria, traversează nordul Portugaliei și se varsă în Oceanul Atlantic.

Navele pleacă zilnic de la Lacul Sanabria din provincia spaniolă Zamora, situată în nord-vestul comunității autonome spaniole Castilla y León, și din orașul Miranda do Douro, situat în districtul Bragança din nord-estul Portugaliei. Turiștii traversează așa-numitul Mare Canion al Europei, cu versanți abrupți, de aproape 200 de metri înălțime.

Decenii de-a rândul, râul Duero/Douro a fost considerat de nestăpânit din cauza curenților săi puternici, a curbelor strânse și a apelor ce curgeau vijelios. Construirea mai multor baraje de-a lungul celor aproximativ 900 de kilometri ai săi a reușit să-l domolească, fluviul devenind un loc liniștit și paradisiac, unde se organizează croaziere, evenimente sportive și culturale, printre care Extreme Sailing Series și Red Bull Air Race.

Cursul său a marcat și regiunea. În ‘Regiăo Vinhateira do Alto Douro’ (Regiunea Vinicolă Alto Douro) sau ‘Alto Douro Vinhateiro’, scăldată de râul Douro, se cultivă strugurii din care se fabrică renumitul vin de Porto. Această regiune vinicolă a fost clasificată de UNESCO Patrimoniu al Umanității.

Orașul Porto a fost Capitală Europeană a Culturii în 2001 (Porto 2001), iar centrul său istoric a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniul Umanității. În 2012 și 2014, Porto a fost ales drept ‘Cea mai bună destinație europeană’ de către European Consumers Choice. Primul pod feroviar care a unit malurile râului Douro, podul ‘Maria Pia’, este opera lui Gustave Eiffel.

Nava ‘Esqua’ pleacă de la stația biologică Parcul Natural ‘Arribes del Duero’ spre Salamanca și conduce 120 de pasageri printre versanții abrupți. Este dotată cu un laborator și echipament cu raze infraroșii pentru studierea florei, faunei, geologiei și sistemului acvatic de pe cursul superior al fluviului. La finalul călătoriei, turiștii pot vedea și interacționa cu păsări de pradă, în cadrul unor proiecte de creștere în captivitate a acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata