Cu bicicleta de-a lungul Dunării, prin Austria Superioară

20

Unul dintre cele mai frumoase itinerarii europene pentru bicicliști străbate landul Austria Superioară (Oberösterreich), de-a lungul fluviului Dunărea. Din orașul german Passau până în orașul austriac Grein, trecând prin Linz, acest traseu este flancat de livezi cu peste 250 de varietăți de meri și peri, podgorii, păduri de conifere, cabane de lemn, hanuri, castele și mănăstiri.

În apele Dunării înoată sturioni și somni uriași care par a veni direct din Cretacic. Poetică, romantică și nu atât de albastră ca în valsul lui Johan Strauss-fiul, Dunărea prilejuiește numeroase călătorii atractive prin locuri pitorești, semnalează site-ul ocholeguas.com.

Ruta începe la Passau, la granița Germaniei cu Austria. Orașul este numit și Dreiflüssestadt (Orașul celor trei râuri), pentru că este locul în care se întâlnesc Dunărea și afluenții săi Inn și Ilz.

Valea oferă liniște și un drum lin și extrem de sigur, separat de circulația automobilistică. Familii întregi, de la bebeluși la bunici, merg la plimbare bucurându-se de fiecare nuanță a peisajului.

Prima escală se face de obicei la abația Engelszell (Stift Engelszell), fondată în 1293, a cărei biserică este în stil rococo. Călugării săi trapiști prepară lichioruri speciale și renumita brânză Engelszeller Trappistenkäse.

Fluviul se îndreaptă spre cea mai cunoscută și fotografiată curbură din Austria Superioară, Cotul Dunării la Schlögen (Schlögener Schlinge). Din cauza presiunii granitului, Dunărea face o întoarcere de 180 de grade. Moment ideal pentru a parca bicicleta și a urca pe jos pe o potecă de trekking pentru a face fotografia panoramică de rigoare. În 2008, Schlögener Schlinge a fost numit „Naturwunder Oberösterreichs” (Minune a naturii din Austria Superioară).

La Linz, Dunărea descrie o curbă și își schimbă direcția. Devine un spațiu cultural, un muzeu în aer liber unde se află renumite opere de artă din oțel printre clădiri marcante precum Muzeul de Artă Lentos (Lentos Kunstmuseum), Brucknerhaus și Tabakfabrik.

Născute cu prilejul expoziției „Forum Metall” din 1977, aceste opere de artă poartă semnătura unor artiști ca David Rabinowitch, Mathias Goeritz și Herbert Bayer, potrivit site-ului linz.at. Pe malul nordic al Dunării, aproape de Podul Nibelungilor (Nibelungenbrücke) din Linz, se înalță Ars Electronica Center.

O mulțime de biciclete străbat orașul Linz, Capitală Europeană a Culturii în 2009.

În centrul său istoric se simte aroma celebrei Linzer Torte, considerată cea mai veche tartă din lume, cu o rețetă consemnată încă din 1653.

În apropierea orașului Linz poate fi vizitat Memorialul Mauthausen. În 2015 s-au împlinit 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Mauthausen.

Traseul se termină la Grein, oraș cu un mileniu de istorie. Vechiul teatru — Stadttheater Grein, din 1791 — și Schloss Greinburg — castel a cărui încăpere „Sala terrena” are pereții acoperiți cu mozaicuri ornamentale din piatră de Dunăre — sunt două dintre atracțiile orașului.

Strugurii Grüner Veltliner produc vinuri seci și cu reflexe de smarald, ca apa Dunării de pe această minunată rută pentru biciclete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata