Cum să-ţi construieşti o casă plutitoare în Deltă

Poftiţi în casă şi închideţi uşa, plecăm în Deltă! Pare o glumă sau o greşeală de tipar, dar vă asigurăm că nu este nici una, nici alta. Cum este posibil să te plimbi cu o casă prin Delta Dunării aflăm de la Adrian Dobre.

Pasionat de bărci şi mare iubitor al Deltei Dunării, Adrian Dobre şi-a dorit să poată fugi când şi când de zgomotul oraşului tocmai în mijlocul apelor, scrie Imopedia.ro.

„Ideea a evoluat de la dorinţa de a avea o casă de vacanţă amplasată în Delta Dunării, cât mai aproape de apă, la un ponton plutitor, cu avantajul cert de a-l putea amplasa în diferite zone, în funcţie de anotimp sau de interesul meu” povesteşte Adrian Dobre.

Pentru asta s-au adunat şase specialişti şi au pus la cale un plan de bătaie. Au făcut schiţe, sute de calcule zile şi nopţi, iar când au fost siguri ca proiectul va fi un succes s-au apucat de construcţia propriu-zisă. Asta se întâmpla anul trecut în luna septembrie. Astăzi casa este în picioare, pe apă. Misiunea a fost îndeplinită cu succes.

„Paşii au fost relativ simpli. A fost mai întâi ideea, am pus pe hârtie un proiect sumar, apoi a trebuit să alegem tipul flotorului pe care va sta casa. Am ales un flotor din beton. Pontonul, în accepţia clasică, presupune lucrări periodice de întreţinere la flotoarele metalice, sunt dificile din punct de vedere tehnic şi costisitoare.

Construcţia casei s-a realizat chiar pe malul Dunării, braţul Sf. Gheorghe şi a durat aproape jumătate de an. Acest tip de construcţie se poate amplasa pe lacuri naturale sau artificiale, în Delta Dunării sau pe cursuri mari de apă, condiţia este să aibă o adâncime permanentă de minimum un metru.

Iluminatul casei plutitoare este asigurat de lămpi cu led-uri economice ce se pot încărca la un grup de baterii la 12 V. La rândul lor, bateriile sunt încărcate de o turbină eoliană şi de un grup de panouri fotovoltaice. Pentru soluţii de criză există un generator electric. Apa caldă menajeră este asigurată din trei surse alternative: panou solar, cantrală termică, instant pe gaz. Încălzirea pe perioadă mai rece se face cu calorifere alimentate de o centrala termică.

Preţul „la cheie” pentru o casă pe apă variază între 800-1200 euro/mp în funcţie de dotări şi echipament.

În faza iniţială, de prezentare a ideii, autorităţile ne-au asigurat că nu trebuie mai nimic pentru execuţia şi lansarea la apa. După ce proiectul a început să se materializeze fizic, aceleaşi autorităţi au constatat că trebuie autorizaţii, avize, aprobări, conform legislaţiei în vigoare” îşi aduce aminte Adrian Dobre.

Citește și
3 Comentarii
  1. Mircea spune

    Am avut aceasta intentie si eu cu 4-5 ani in urma dar am renuntat cind am evaluat toate autorizatiile necesare, mai ales intr-o legislatie impredictibila si schimbatoare ca tot ce tine de asa zisa EcoDelta, unde nici nu poti sa sti unde poti pescui, cui si cit vei plati pentru asta ,cui a mai fost concesionat anul asta respectivul brat de Dunare ce autorizati i-ti trebuie pentru acces, unde inscri in circulatie obiectul, ce carnet de capitan iti trebuie,etc, etc.Asa ca am ramas la barcuta mea, cort si celelalte iar cind vine controlul, dau si eu tuica si celelalte *drepturi*si mi-am rezolvat concediul.Mai nou am invatat ca pentru a face un foc din uscaturile de pe mal trebuie in prealabil sa trec pe la directia silvica si sa cumpar 1 mc de lemn de foc si ca daca vad pe unii pescuind cu curent electric sa ma ascund cit mai bine sa nu vada ca i-am vazut.In rest numai de bine,rabdare si tutun

  2. Mircea spune

    Mi-am adus aminte si de alte inconveniente: daca ai proasta inspiratie sa parchezi pe malul unui brat navigabil vei constata ca la fiecare trecere a Pasagerului vei fi pus pe mal de valurile aferente,iar fiecare trecere a unei salupe rapide i-ti va varsa cafeaua pe pantaloni.

  3. un alt amator de delta spune

    dar o poza ceva nu aveti? Ideea este interesanta dar nu m-am prins cum e cu realizarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata