Cum se calculează numărul turiştilor sosiţi pe litoral

– La începutul fiecărui week-end, toate posturile de radio şi televiziune fac publice, cu surle şi trâmbiţe, cifre spectaculoase referitoare la numărul de turişti cazaţi pe litoral. În acest sens, am încercat să aflăm cum se calculează numărul de turişti şi de unde ştim cu exactitate câţi se înghesuie la fiecare sfârşit de săptămână pe litoral.

.
Cei care ne-au lămurit au fost consilierii de turism de la sediul Asociaţiei Litoral care ne-au explicat că ecuaţia prin care se află numărul celor care sosesc pe litoral este aparent simplă.

De la poliţie avem toate raportările. Unităţile hoteliere sunt cele care sună în fiecare dimineaţă la secţia de poliţie de pe raza lor teritorială şi raportează câţi turişti s-au cazat în ziua precedentă. Ulterior, informaţiile sunt transmise către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, după care ajung la noi. Totul depinde de turistul care completează fişa la recepţia hotelului”, a explicat Mihaela Ilie, consilier de turism.

Anul acesta este de fapt primul an când se întocmeşte un astfel de raport zilnic cu numărul celor care vin pe litoral.

„Din iunie am început să facem aceste rapoarte zilnice. Am vorbit cu cei de la poliţie şi s-a stabilit că este nevoie de un asemenea sistem”, a mai completat consilierul de turism.

Chiar dacă hotelierii se laudă cu cifre de peste 135.000 de turişti, raportarea nu este nicidecum una reală.

După cum ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ, Radu Croitoru, în cifrele vehiculate nu sunt incluşi cei care vin să se cazeze la particular – pe bani mai puţini decât la hotel – ori cei care vin la rudele din Constanţa.

Concret, nimeni nu ştie exact câţi turişti ajung zilnic pe litoral, iar o situaţie a celor care se folosesc de cazarea la negru este imposibil de deţinut.

Integral în Ziua de Constanţa

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata