De ce vin străinii să dea cu sapa în România

Din ce în ce mai mulţi străini vin în satele româneşti pentru vacanţe active: turiştii muncesc cot la cot cu gazdele lor, primind în schimb casă şi masă, scrie România liberă. Asociaţia „Eco Ruralis”, din care fac acum parte aproape 1.000 de familii din toată ţara, se ocupă de promovarea, la nivel mondial, a turismului rural în ţara noastră.

Francezi, germani sau americani renunţă la confortul hotelurilor ca să experimenteze un alt stil de viaţă, dar şi pentru „a găsi suflet”.

România e ultima ţară din Europa care mai are ţărani autentici. Şi gospodării mici, în care oamenii îşi cultivă roadele pământului după vechi obiceiuri, în comuniune cu natura. E ceea ce azi se numeşte bio. Transilvania are tradiţia parcelelor de 30 de ari. Gospodăriile tradiţionale ar putea să fie un brand pentru ţara noastră. Dovadă că sunt foarte mulţi străini care vin să ne viziteze, unii dispuşi să lucreze ca voluntari, pentru a simţi viaţa rurală autentică, pe care în Occident au pierdut-o. Pentru ei e ceva deosebit. Din păcate, nu la fel gândesc şi guvernanţii noştri”, spune Willy Schuster, unul dintre membrii asociaţiei „Eco Ruralis”.

Nu vrem să fim striviţi, ci să spunem Europei că suntem aici„, continuă Willy, care crede că o soluţie ar putea fi recunoaşterea meseriei de ţăran, pentru ca apoi să se ajungă la sindicalizarea acestei activităţi şi apărarea drepturilor pentru micii gospodari. Uniţi fiind, ar putea chiar să atragă mai uşor fonduri europene. „Ţăranii români sunt un tezaur al Europei” – e părerea străinilor care mustesc de transpiraţie pe glia noastră. Oare tot aşa gândesc şi românii?!...

 

Cum intri în reţea

E mai degrabă o reţea informală – WWOOF – nu neapărat un ONG în sine, zice Willy, care a înfiinţat filiala românească a mişcării bio de la nivel mondial. „Important e să fii certificat bio cu produsele pe care le prepari în gospodăria ta şi să fii dispus să primeşti voluntari în casa ta„, ne lămureşte bărbatul. Dacă totul e în regulă, numele tău va fi înscris pe site-ul „www.wwoof.org” şi acolo ţi-l poate vedea orice străin. El te sună şi te întreabă – pot veni la tine? Şi când? Dacă ştii o limbă străină e perfect, mai ales engleza. Te poţi înţelege cu oaspeţii tăi. Cam asta e tot. Fără să dai vreo cotizaţie sau altceva pentru că faci parte din această reţea.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. elena spune

    De cand a intrat in vigoare acest proiect?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata