Dealul Ciuperca din Oradea, amenajat ca grădină publică, prin fonduri europene

17

Primăria Oradea a inaugurat, luni, 28 decembrie, Grădina publică „Dealul Ciuperca”, în suprafață de 38.759 mp, amenajată printr-un proiect cu finanțare europeană de 1,67 milioane de euro.

‘Oradea are, de astăzi, o zonă de agrement de calitate pentru locuitorii săi și pentru turiști. Conceptul de la care s-a pornit este amenajarea unei grădini botanice în aer liber. Sunt mulțumit că și acest proiect cu fonduri europene al primăriei orădene a ajuns cu bine la final. Se cuvine să mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu că ne-a permis să lucrăm inclusiv în luna decembrie, apoi colegilor din primărie implicați în proiect și, nu în cele din urmă, asocierii constructoare Abed Nego și Adenandra, pentru că în final s-au încadrat în termenul de execuție’, a declarat, la conferința de închidere, viceprimarul Mircea Mălan.

Dealul Ciuperca este o zonă de agrement tradițională a orașului, a cărui înălțime, amenajată pe paliere, cea maximă fiind la 180 de metri, oferă o priveliște largă asupra orașului. Inițial, suprafața acestei zone publice era de doar 1,5 hectare, dar cu sprijinul Episcopiei Greco-catolice suprafața parcului a fost mărită la 3,9 hectare.

Prin lucrările demarate în februarie 2015 s-au realizat stabilizarea terenului (prin ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală), amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului față de calea ferată Oradea-Cluj Napoca și a aleii de acces din strada Olteniei, realizarea unor puncte panoramice, amenajarea amfiteatrului în aer liber și a zonei de relaxare, construirea unui punct de alimentație publică și informare turistică, amenajarea peisagistică cu plantare de arbori, arbuști și plante.

Aleile sunt dotate cu mobilier urban, băncuțe, coșuri de gunoi, zone de odihnă, pergole, corpuri de iluminat cu leduri, sistem care va scoate dealul în evidență, mai ales în timpul nopții.

Parcul dendrologic este alcătuit din conifere, arbori, arbuști, plante perene și garduri vii, foarte multe specii de plante decorative, ce oferă un colorit deosebit în toate anotimpurile, inclusiv iarna.

Pentru întreținerea zonelor verzi este prevăzut și un sistem automatizat de irigare a întregii suprafețe.

Din economiile la proiect s-a realizat și o pasarelă peste calea ferată și drumul expres, situate la baza dealului.

Lucrările au fost executate de către asocierea de firme SC Abed Nego Com SRL cu Adenandra SRL în cadrul proiectului transfrontalier ‘Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană și specii de arbori protejați pe Dealul Ciuperca — Oradea’ realizat în parteneriat cu Parohia ortodoxă din Apateu, Ungaria. Valoarea totală a proiectului este de 1,9 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro sunt alocați municipiului Oradea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata