Din lumea nevăzută a peştilor din Delta Dunării

Dintre cele peste 25.000 de specii de pești din lume, unele dintre ele cu o existență de mai bine de 450 de milioane de ani, 300 se întâlnesc în Europa, iar 135 în Delta Dunării, o parte dintre acestea putând fi văzute la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din municipiul Tulcea.

În cazul unor specii, este în vigoare interdicția de a fi capturate, dar o treime din numărul total al speciilor de pești din Delta Dunării, potrivit autorităților tulcene, a fost și este în continuare valorificată economic prin pescuitul comercial.

Chiar și cele despre care credem că știm totul și că nu pot oferi mari surprize prezintă particularități deosebite, potrivit lucrării ”Delta Dunării”, de Teodor Buliga.

Crapul, peștele etalon al celei mai răspândite familii de vertebrate din lume, este una dintre speciile de pești cu un auz foarte sensibil, așa că niciun pescar nu trebuie să se mire din cauză că nu prinde niciun crap dacă tropăie pe mal sau face zgomote puternice în barcă. În plus, ei sunt și un indicator corect al schimbărilor vremii, pescarii cu experiență din Delta Dunării știind că vine o furtună atunci când exemplarele acestei specii ies la suprafață. În realitate, crapii au nevoie de aer pentru a egaliza presiunea din corpul propriu cu cea exterioară.

Carasul este una dintre cele două specii de pești din lume ale căror femele, pentru reproducere, nu au nevoie de spermatozoizi proveniți exclusiv doar de la caras. Se pare că și cei ai altor specii pot declanșa diviziunea ovulului rezultând o populație în totalitate feminină. Fenomenul este numit ginogeneză și generează exemplare care împrumută caracteristici de la alte specii, hibrizii dintre caras și crap nefiind o raritate. Mai mult, exemplarele de caras capturate rezistă în afara apei peste 24 de ore, dacă temperatura aerului este scăzută.

Bibanul, cea mai numeroasă specie din Delta Dunării, este se pare cel mai lacom pește. Prada lui favorită este constituită din pești de talie mică, iar în lucrarea amintită autorul menționează că a găsit frecvent bibani înotând cu pești aproape la fel de mari ca ei atârnându-i în gură.

Somnul sau porcul bălții este cel mai mare pește de apă dulce din Europa și printre cei mai mari 20 din lume. Pielea somnului este lipsită de solzi, dar foarte groasă, fiind atât de rezistentă încât poate fi folosită în marochinărie. Pe toată suprafața pielii se află terminații nervoase complexe capabile să identifice orice viețuitoare din apropiere, cele mai mici anomalii de curgere a apei, dar și modificarea compoziției chimice a acesteia. Performanții receptori se află inclusiv pe coadă, iar o mustață sesizează diferențe fine în chimismul apei față de cealaltă mustață. Dintre toți peștii din România, cu excepția sturionilor, somnul atinge cele mai mari dimensiuni, însă specia este tot mai greu de găsit în apele naturale.

Șalăul, unul dintre cei mai căutați pești din Delta Dunării, are ochii mari, rotunzi, care strălucesc în lumină, datorită unui strat de celule care reflectă lumina, amplificând-o. Această caracteristică se mai întâlnește la mamifere și pe seama ei este pusă legenda potrivit căreia șalăul are vedere nocturnă. Din păcate pentru pescari, numeroase studii au arătat că șalăul este mai activ pe timpul zilei.

Știuca este una dintre speciile care nu a putut fi până în prezent domesticită. Cercetătorii au stabilit că vinovat de atacurile asupra prăzii este simțul tactil asigurat de numeroasele terminații nervoase cutanate care percep vibrațiile din mediul acvatic. Densitatea maximă a senzorilor se înregistrează pe cap, iar prăzile vor fi capturate doar dacă se mișcă. Această situație face ca știuca să fie una dintre puținele specii care nu a putut fi încă domesticită. De menționat este faptul că în lumea știucilor fenomenul de canibalism este o realitate care ajută specia să își echilibreze populația, astfel că nu va exista niciodată vreo suprapopulare a exemplarelor de acest fel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata