Emil Boc şi Elena Udrea, în ocnele de la Turda

Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, vor fi prezenţi vineri (22 ianuarie 2010), la inaugurarea Salinei Durgău-Turda, ocazie cu care vor coborî în fostele ocne Rudolf şi Terezia, la o adâncime de peste 110 metri.

Participarea celor doi a fost confirmată, joi, de organizaţia PD-L Cluj şi de Consiliul Judeţean Cluj. Emil Boc şi Elena Udrea vor vizita sala de tratament, biserica amenajată în salină, vor coborî în minele Rudolf şi Terezia, unde vor vizita terenurile de minigolf şi bowling, amfiteatrul şi vor asista la un scurt program artistic. Salina Turda a fost amenajată printr-un proiect de cofinanţare PHARE 2005.

Proiectul se numeşte „Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear – Lacurile Sărate în zona Durgău – Valea Sărată şi Salina Turda”, este în valoare de 5,8 milioane de euro, din care 92.914 euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj. Pentru o mai bună exploatare a obiectivului turistic, Consiliul Judeţean Cluj a modernizat anul trecut şi drumul de acces în zonă.

Mina Terezia poartă numele împărătesei austriece Maria-Theresia (1717-1780), iar mina Rudolf poartă numele prinţului moştenitor al Austriei (1858-1889), care s-a sinucis prin împuşcare, fiind unicul fiu al împăratului Austriei Franz Joseph (1830-1916) şi al împărătesei Elisabeta (Sissi) (1837-1898). În zona Turda, sarea a fost exploatată încă din perioada romană, până în anul 1932, pentru ca în 1992 Salina Turda să fie redeschisă în scop turistic şi curativ.

Lucrările de la Salina Turda au început în ianuarie 2008, fiind amenajat un complex balnear cu şase etaje în proximitatea lacului Durgău, după care a urmat reamenajarea minei Rudolf, în care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri. De asemenea, a fost instalat un lift ultramodern, din care poate fi admirată întreaga panoramă. O altă etapă a vizat mina Terezia, unde turiştii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apă sărată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata