Evenimente pe mapamond ce nu ar trebui ratate în 2015

Anul 2015 nu duce lipsă de noutăți și evenimente care pot reprezenta tot atâtea motive pentru excursii cu destinații precise. Cotidianul Le Figaro face șase recomandări de călătorii, câte una pentru fiecare lună din prima jumătate a anului, destinațiile fiind alese în funcție de evenimente ce nu ar trebui ratate.

Ianuarie: Vilnius

Lituania a trecut de la 1 ianuarie la moneda euro, așa încât turiștii străini nu trebuie să își mai schimbe banii. Capitala Vilnius poartă cu discreție moștenirea dureroasă a anilor de război și de după război, având în același timp și un irezistibil farmec baltic. În jurul pieții primăriei, într-un perimetru înscris de UNESCO în Patrimoniul Mondial, se concentrează clădirile frumoase ale orașului: biserica ortodoxă a Sfântului Duh (cu un minunat interior baroc) sau capela Porții Zorilor de pe strada Ausros, manifestări ale credinței religioase încă foarte vii.

Palatul Ducilor de Lituania, simbol al naționalismului local, distrus de ruși în 1837, a fost reconstruit respectând cu grijă originalul în 2013. Alături de urbanismul medieval al orașului istoric se desfășoară orașul nou din secolul al XIX-lea, cu bulevarde late de-a lungul cărora se află mari hoteluri și magazine elegante. Pe străzile orașului vechi se găsesc totuși cele mai îmbietoare cârciumioare și baruri, dând capitalei lituaniene un aer festiv și încântător. Se poate lua o cină îndestulătoare cu 10 euro.

 

Februarie: Rodeo în Texas

Călăreții de rodeo sunt eroii sezonului marilor concursuri care încep în ianuarie și se termină în martie. Cowboys până în vârful cizmelor străbat timp de trei luni Texasul pentru a concura în arene imense (unde biletele costă între 30 și 250 de euro), evoluțiile lor fiind televizate minut cu minut.

Mai întâi se desfășoară cel de la Forth Worth (din 16 ianuarie până în 17 februarie) — cel mai vechi rodeo din țară, primul având loc în 1896—, urmat de concursul de la San Antonio (din 12 februarie până în 1 martie), simultan cu un festival de muzică country, Austin și Houston (martie), ultimele fiind cele mai frecventate (două milioane de fani). Programul este fix: urcarea și menținerea opt secunde pe un cal sălbatic cu ajutorul unei singure mâini, o variantă pe tauri și prinderea unui vițel cu lasoul și legarea picioarelor.

Între probe au loc reprezentații ale unor fermieri: mulsul vacilor, adunarea turmelor cu ajutorul câinilor sau al cailor, demonstrații cu tractoare gigantice. Spectatorii au ocazia să asiste la concerte, să vadă expoziții, piețe de produse artizanale, parade, focuri de artificii și multe altele.

 

Martie: Drumul lui Napoleon

Pe 1 martie 1815, după zece luni de exil pe insula Elba, Napoleon I debarca în Golful Juan, începând ceea ce istoria a reținut ca Zborul Vulturului. Devenit în 1932 primul drum turistic creat în Franța, traseul imperial își va sărbători bicentenarul din 1 martie 2015. Cu o lungime de 314 kilometri, între Golful Juan și Grenoble, Drumul lui Napoleon (fostul drum național 85) traversează două regiuni, patru departamente și 40 de localități.

Un comitet local își propune să pună în valoare pe parcursul întregului an moștenirea naturală a peisajelor dintre mare și munte, prea puțin schimbată de la trecerea împăratului. Printre numeroasele inițiative ale comunităților din zonă se numără crearea unei poteci pentru excursioniști între Grasse și Sisteron și a unui itinerariu de turism ecvestru (între Grasse și Grenoble).

Programul bogat în manifestări de toate genurile cuprinde și o spectaculoasă reconstituire istorică cu costume în Golful Juan (din 28 februarie în 1 martie), precum și un raliu al mașinilor de epocă (La Mure), festivalul filmului napoleonian (Vallauris), concerte de muzică din vremea Primului Imperiu (Vizille) sau o paradă a cavaleriei (Grenoble). La acestea se vor adăuga lansarea unui ghid toponimic național și circa 20 de expoziții. Evenimentele se vor desfășura în orașe, sate și peisaje care păstrează amintirea celei mai fabuloase epopei din secolul al XIX-lea.

 

Aprilie: De-a lungul Loarei

La șantierul naval din Saint-Nazaire este aproape gata un vapor cu 44 de cabine, care va naviga pe Loara, cu viteză mică, de 15 kilometri. El este construit astfel încât să poată pătrunde și naviga pe fluviul pe care nu a intrat până acum niciun vas de croazieră. La primăvară va fi pus în exploatare și, în pofida concepției sale revoluționare, va avea acces doar în aval, efectuând călătorii de la Nantes până la Angers, cu escale la Ancenis și Bouchemaine. Organizatorii odiseii fluviale propun și excursii cu autocarul la castelele de pe Valea Loarei. Prima plecare este programată pe 4 aprilie, un bilet cu pensiune completă costând 1.039 de euro.

 

Mai: Cursa nautică La Solitaire cu punctul de plecare la Bordeaux

Ca și în 2013, spectacolul ambarcațiunilor cu pânze intitulat La Solitaire va avea loc pe Garonne, navigatorii pornind de la Bordeaux. Cursa va dura nouă zile și se va desfășura simultan cu Sărbătoarea Fluviului, care va cuprinde degustări de vinuri, concerte și focuri de artificii. Startul se va da pe 31 mai, iar participanții vor parcurge din nou estuarul Gironde.

Sosirea este programată pe 24 iunie, la Dieppe (Normandia de Sus), după 2.185 de mile parcurse în cinci etape. Cursa a înregistrat acum doi ani un adevărat succes în rândul publicului, circa 400.000 de persoane fiind prezente pe chei și de-a lungul estuarului, potrivit organizatorilor. La a 45-a ediție s-au înscris 38 de concurenți, printre care deținătorul titlului, Jeremie Beyou.

 

Iunie: Dans la Dublin

În capitala Irlandei a luat naștere grupul U2, formație rock emblematică, așa încât nu e de mirare că în ultimii ani s-a organizat Sărbătoarea Muzicii, inițiativă franceză preluată după 30 de ani de circa o sută de țări. Manifestarea începe la Dublin pe 21 iunie, orașul urmând să vibreze în ritmul muzicii. Cele mai multe concerte vor avea loc în cluburile de pe Temple Bar, strada cu cele mai multe localuri din capitala irlandeză.

Pe Grafton Street, cea mai comercială stradă, în întregime pietonală, restaurantul Captain America’s, frecventat îndeosebi de fani ai unor grupuri irlandeze precum Cranberries sau Corrs, le dă ocazia clienților să vadă diferite amintiri agățate pe pereți — baterii, chitare, coperți de discuri, fotografii, autografe.

Turiștii care vor să se pătrundă mai mult de atmosfera Irlandei și a Sărbătorii Muzicii pot sta la The Clarence Hotel, proprietate a doi membri ai grupului U2, Bono și The Edge. Casa păstrează un stil vechi irlandez, asociat cu un design aerisit, iar cazarea costă în jur de 100 de euro pe noapte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nov.wikipedia.org, kiiitv.com, sail-world.com, en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata