Gambia, una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Africa de Vest

Republica Gambia sărbătoreşte an de an, la 18 februarie, Ziua Independenţei. Ziua naţională a Gambiei marchează independenţa faţă de Marea Britanie, obţinută în 1965.

Situată în partea de vest a Africii, având ieşire la Oceanul Atlantic, Gambia se învecinează la nord, la est şi la sud cu Senegal şi are o suprafaţă de 11.300 kmp, precizează www.mae.ro.

Cu excepţia unei scurte linii de coastă la Oceanul Atlantic, Gambia, cea mai mică ţară de pe partea continentală a Africii, este înconjurată în întregime de Senegal, notează şi www.britannica.com. Ocupă o fâşie de pământ lungă şi îngustă, care se întinde de o parte şi de alta a fluviului Gambia, al cărui nume îl poartă.

Fluviul străbate ţara, dominând terenul plat, şi se varsă în ocean printr-un estuar. Pe marginea de sud a estuarului se află capitala Banjul (numită Bathurst până în 1973). Alte oraşe importante ale Republicii Gambia sunt Serrekunda, Brikama, Bakau, Farafenni.

Populaţia este alcătuită din triburi care trăiesc împreună în bună înţelegere. Cele mai importante sunt Mandinka, Fula, Wolof şi Jola, fiecare cu grai şi tradiţii proprii. Îmbrăcămintea este întotdeauna viu colorată, iar unele dintre complicatele coafuri împletite sunt adevărate opere de artă, pentru a căror finalizare sunt necesare de multe ori şi două zile. Educaţi în engleză — care este limba oficială, cei mai mulţi gambieni sunt cel puţin bilingvi, arată www.gambia.co.uk.

Localnicii sunt prietenoşi şi ospitalieri, iar muzica şi dansul sunt importante în viaţa acestora. Muzica este omniprezentă, un rol deosebit avându-l tradiţionalii „grioţi”, muzicieni profesionişti, parte integrantă a culturii din Gambia, care, timp de secole, prin momentele lor artistice, au menţinut şi au transmis tradiţiile poporului.

Mulţi dintre aceştia îşi „spun” poveştile acompaniaţi de un „kora”, un instrument cu 21 de coarde, o combinaţie între lăută şi harpă. Un „griot” este un trubadur, corespondentul menestrelului european.

Țara este predominant musulmană (peste 90% din populaţie). Moscheile sunt peste tot în sate şi oraşe şi se diferenţiază prin culoarea verde de aşezămintele locale de bambus, chirpici şi frunze. Cea mai mare moschee (Moscheea cea Mare) se află în capitala Banjul.

Bucătăria locală include mei, orez, banane şi cassava (manioc). Predomină peştele, atât uscat, cât şi proaspăt, precum şi sosurile preparate din peşte şi arahide.

Economia Republicii Gambia este puternic dependentă de producţia şi exportul de arahide.

Datorită frumuseţii sale, dar şi graţie apropierii de Europa, Gambia a devenit una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Africa de Vest. De la 300, în 1965, numărul vizitatorilor a ajuns la 25.000, în 1967. De atunci, turismul a continuat să se dezvolte.

Turiştii sunt atraşi de peisajul variat, cu plaje cu nisip strălucitor, păduri tropicale luxuriante, mlaştini, păduri de mangrove, regiuni mari de savană şi ape cristaline. Pe teritoriul ţării trăiesc peste 500 de specii de păsări, dar şi maimuţe, antilope, hipopotami, crocodili.

Parcurile, rezervaţiile naturale şi satele sunt o atracţie majoră pentru amatorii de ecoturism şi pentru cei interesaţi de cultura africană: Bijilo Forest Park, de-a lungul coastei Atlanticului, Abuko Nature Reserve, lângă Banjul, Kiang West National Park, şi River Gambia National Park (cunoscut şi sub numele de Baboon Island National Park), aproape de Kuntaur. O destinaţie posibilă este şi Jufureh (Juffure), satul lui Kunta Kinte, personajul principal din celebrul roman al scriitorului american Alex Haley, „Roots: The Saga of an American Family” (1976).

Însă atracţiile de top sunt clima tropicală şi plajele relaxante, precum şi hoteluri de lux construite în apropierea capitalei Banjul (plajele, atât datorită farmecului lor, cât şi amabilităţii localnicilor, au fost denumite „coasta care zâmbeşte”).

Situat la jumătatea distanţei între Tropicul Racului şi Ecuator, din luna noiembrie şi până în iunie, Gambia se bucură practic neîntrerupt de soare şi temperaturi ridicate, precipitaţiile lipsind aproape cu desăvârşire. Din iulie până în octombrie, nivelul de umiditate este ridicat, soarele tropical fiind accentuat de ploi scurte, dar spectaculoase. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata