George Brezoi (DIMMMAT): Tot ce intră ca accesoriu al cazării este taxat cu 9% TVA

Reducerea TVA la pachetele turistice presupune aplicarea unei TVA de 9% atât la ofertele all inclusive, cât și la cazarea cu demipensiune și cazarea cu regim de pensiune completă, a declarat joi secretarul de stat în Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism George Brezoi.

„Trecând de la sectoarele IMM la HORECA și ajungând la turism, vreau să mă refer la reducerea TVA la 9% la pachetele turistice. Tot ce intră ca accesoriu al cazării este taxat cu 9% TVA. Astfel că putem vorbi despre cazare, mic dejun și o masă în regim demipensiune, cazare, mic dejun și două mese în regim de pensiune completă sau all inclusive”, a precizat el, într-o conferință dedicată sectorului berii.

George Brezoi a subliniat că așteaptă ca operatorii din turism să reducă prețurile la cazare cu 10%, așa cum au promis, interesul fiind ca aceste scăderi de tarife să se regăsească în buzunarele consumatorilor.

„Ne așteptăm și este asumat: mediul privat și hotelierii trebuie să reducă prețul la cazare, așa cum au declarat, cu 10%, pentru că, pe lângă dezvoltarea acestui sector, pe lângă investiți noi în sector, interesul nostru este să se vadă în buzunarul turistului, în buzunarul cetățeanului această reducere”, a arătat acesta.

Oficialul DIMMMAT a admis că, în primă etapă, impactul bugetar al reducerii TVA este unul negativ, însă, odată cu creșterea numărului de turiști acesta va deveni pozitiv și ar putea constitui o premisă pentru negocieri în vederea scăderii Taxei pe Valoare Adăugată și în alte sectoare.

„Din punctul meu de vedere, impactul bugetar calculat în primă instanță este unul negativ. Însă, creșterea numărului de turiști — avem 500.000 de turiști care aleg pachete all inclusive în afara țării, dintre care anul viitor ne dorim ca 200.000 să rămână în țară, plus tot ce înseamnă incoming, creșterea numărului de turiști ar trebui să conducă la un impact bugetar pozitiv și atunci cred că putem crea și premisele discuțiilor pentru reducerea TVA în alte sectoare, așa cum este la carne. Este un punct de pornire pentru negocieri”, a subliniat secretarul de stat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

cazareGeorge Brezoiservicii all-inclusiveTVA turism
Comentarii (0)
Adaugă comentariu