Germanii săraci descoperă turismul medical

Un studiu recent realizat de casa de asigurări de sănătate pentru tehnicieni (Techniker Krankenkasse – TK), din Germania, arată care grupuri de populaţie preferă să meargă la un tratament în străinătate, mai ales în Europa de Est, scrie ziarul german Die Welt.

Atunci când pacienţii germani se duc în străinătate să se trateze, scopul principal este acela de a economisi bani, potrivit studiului menţionat. Turismul medical ia proporţii în Germania, unde tot mai mulţi pacienţi preferă un tratament în străinătate, aşa cum reiese din studiul realizat pe un eşantion de 47.000 de persoane care s-au tratat la un medic din afară.

Pe lângă urgenţele şi problemele medicale acute apărute în timpul unui concediu sau al unei călătorii în interes de serviciu, există un grup din ce în ce mai mare de pacienţi care preferă în mod intenţionat un tratament în străinătate, aceştia reprezentând, conform studiului, circa 40 la sută din totalul pacienţilor care s-au tratat în afară. Acum şapte ani, procentajul pacienţilor din această grupă era de doar şapte la sută.

Studiul a constatat că s-a format deja o piaţă europeană pentru tratamente medicale planificate. Din estimări reiese că aproximativ un procent din asiguraţii germani recurg la tratamente în străinătate, Comisia Europeană considerând că numărul germanilor care se tratează în străinătate reprezintă chiar cinci procente, dacă sunt incluşi pacienţii privaţi şi cei care plătesc doar la privat.

TK a studiat de asemenea structura socio-demografică a acestor turişti medicali. A reieşit astfel că o mare parte dintre cei care pleacă să se trateze în afară sunt persoane cu vârsta peste 60 de ani, cu un venit scăzut. Circa jumătate au un venit de sub 1.500 de euro. Principalele destinaţii medicale sunt staţiunile balneare din Cehia, Polonia, Italia şi Ungaria.

Cu excepţia Italiei, este vorba aici de ţări ‘atractive atât din punct de vedere al posibilităţilor de economisire cât şi datorită legăturilor istorice, sub forma tradiţiei balneare germane în Europa de Esť. Aici se mai adaugă şi faptul că pensionarii din Germania de Est sunt mult mai mobili decât cei din vestul Germaniei. TK consideră că în joc se află şi o rămăşiţă a strânselor legături cu vecinii din Europa de Est din perioada RDG.

Ungaria se bucură în orice caz de aceeaşi popularitate atât la germanii din est cât şi la cei din vest. Acest lucru s-ar putea datora ofertelor atractive din domeniul tratamentelor dentare din Ungaria. Motivele principale din spatele deciziei de a merge să se trateze în ţări ale UE sunt, potrivit studiului TK, economisirea la nivel de costuri şi combinaţia dintre tratament şi călătoria de concediu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata