Graniţa din Dobrogea, inaccesibilă, cea bulgaro-elenă deschisă

Furtuni de zăpadă şi temperaturi extreme perturbă traficul din estul Bulgariei. Aproape toate drumurile din regiunea Dobrici, inclusiv cele spre cele două puncte de trecere a frontierei cu România sunt închise.

În regiunea Varna, este blocată autostrada dinspre Sofia. Probleme grave de circulaţie sunt şi în regiunile Silistra, Razgrad, Şumen. Din cauza vântului puternic, mai multe localităţi din estul ţării, inclusiv două cartiere ale oraşului Varna, au rămas în beznă. Portul din Varna este închis, dar aeroportul funcţionează.

La celălalt capăt al Bulgariei, la frontiera cu Grecia, toate punctele sunt deschise şi funcţionează normal. Premierul bulgar Boiko Borisov s-a întâlnit vineri (22 ianuarie 2010) după-amiază cu reprezentanţi ai fermierilor greci protestatari şi i-a convins să ridice blocada, fie şi temporar. După intervenţia lui Borisov, blocada de la punctul principal de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata-Promahonas a fost ridicată pentru câteva ore şi toate vehiculele de la coada de mai bine de 5 kilometri au trecut graniţa.

Punctul a fost închis din nou însă în noaptea de vineri pentru a fi deschis sâmbăta dimineaţă. În acest moment, celelalte 3 puncte de la frontiera bulgaro-elenă sunt de asemenea deschise, dar se aşteaptă ca fermierii protestatari să blocheze punctul Ilinden-Eksohi la ora 11 şi, ca în zilele precedente, acesta să rămână închis până la ora 17.
Presa bulgară de sâmbătă dezvăluie amănunte despre intervenţia de succes a primului ministru bulgar. Borisov s-a deplasat la graniţă după ce în jurul orei 14, vineri, fermierii eleni au declarat că vor să se întâlnească cu premierul Bulgariei.

Nici două ore mai târziu, Boiko Borisov a aterizat cu un elicopter militar lângă frontieră. Înainte să se întâlnească cu fermierii, Borisov a avut o convorbire telefonică cu omologul său elen, Georgios Papandreou, în care i-a garantat că întâlnirea nu este îndreptată împotriva guvernului din Atena. Fermierii protestatari păreau foarte surprinşi de reacţia rapidă lui Borisov.

Ei i-au spus că şi-au dorit să-l informeze despre problemele sale, iar în replică Borisov le-a propus să urce în elicopterul lui să vadă care sunt problemele şoferilor care aşteaptă la temperaturi de minus 15-20 grade Celsius. Premierul Bulgariei i-a rugat pe reprezentanţii fermierilor să renunţe la blocadă în numele prieteniei dintre popoarele bulgar şi elen.
La început, ei au spus că trebuie să se consulte cu ceilalţi protestatari, dar câteva minute mai târziu, în mod surprinzător, liderul lor a spus: ‘ridicăm blocada’. Mulţumit, Borisov s-a urcat în elicopter şi a văzut din aer cum camioanele deja pornesc spre graniţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata