Grecia se aşteaptă la un număr record de peste 23 de milioane de turişti în acest an

Numărul turiștilor străini așteptați să viziteze Grecia în acest an ar urma să depășească 23 de milioane, potrivit noilor estimări ale Asociației Companiilor de Turism din Grecia (SETE), aceasta urmând să intre în topul celor mai importante 15 destinații globale în ciuda deteriorării climatului economic din Europa și Rusia, transmite site-ul ekathimerini.com.

Până la sfârșitul lunii octombrie, 20,5 milioane de vizitatori străini au sosit în Grecia, raportul neincluzând turismul de croazieră.

Asociația nu exclude posibilitatea majorării numărului de turiști în acest an dacă se confirmă cifrele Băncii Centrale a Greciei privind un număr suplimentar de 1,2 milioane de vizitatori în iulie și august. Dacă datele se confirmă, SETE estimează că, excluzând turismul de croazieră, anul acesta peste 21 de milioane de turiști vor vizita Grecia, față de 17,9 milioane în 2013 și 15,5 milioane în 2012.

Și turismul de croazieră a înregistrat o creștere a sosirilor de 100.000 în primul semestru din 2014, iar pentru întregul an ar urma să ajungă la 2,5 milioane, de la 2,2 milioane anul trecut.

Președintele SETE, Andreas Andreadis, a declarat că, în ciuda deteriorării climatului economic din Europa și Rusia, Grecia va intra în topul celor mai importante 15 destinații turistice globale, un nou indiciu că economia începe să se redreseze.

În primele zece luni din acest an, pe principalele aeroporturi ale țării a crescut cu 15% numărul de turiști de peste hotare, la 14 milioane, de la 12,2 milioane în perioada ianuarie — octombrie 2013. Cele mai importante creșteri s-au înregistrat la aeroportul din Kalamata (72,3%), Myconos (39%), Atena (29,4%) și Santorini (26,9%). În octombrie, sosirile vizitatorilor pe calea aerului au depășit pragul de un milion, înregistrând un avans anual de 23,5%, cu o expansiune de 200% la aeroportul din Kalamata și de 38,6% la aeroportul din Atena.

Președintele SETE a afirmat recent că, până în 2021, în turism ar putea fi investite capitaluri private în valoare de peste 20 de miliarde de euro, însă pentru ca acest lucru să se întâmple Guvernul grec trebuie să își respecte promisiunea de a aloca 500 milioane de euro sectorului turistic în următorii șase ani pentru modernizarea și crearea de noi infrastructuri.

În condițiile în care cererea internă, investițiile și producția industrială sunt afectate de reducerile bugetare, cheltuielile turiștilor străini au devenit principalul motor de creștere pentru o economie care se află în al șaselea an de recesiune.

Sectorul turistic este responsabil pentru aproximativ 17% din Produsul Intern Brut al Greciei și circa 18% din locurile de muncă. Autoritățile de la Atena mizează pe acest sector pentru a fi motorul relansării economiei elene în 2014, după șase ani de recesiune.

Grecia, care în 2010 a devenit prima țară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reușește să revină pe creștere, chiar dacă a primit două pachete de asistență financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) și a beneficiat de o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata