Grenada – destinaţia ideală pentru iubitorii de vacanţe exotice

Grenada este o țară insulară situată în partea sud-estică a Mării Caraibelor, ce are capitala la Saint George’s. Este a doua dintre cele mai mici țări din emisfera vestică (după Saint Kitts și Nevis). Se află la 200 km nord de Venezuela, între Trinidad-Tobago (la sud) și Saint Vincent și Grenadines (la nord), având o suprafață totală de 344 kmp.

Cea mai mare parte a populației (80%) este de origine africană, descendenți ai sclavilor aduși de europeni. 12% sunt indieni veniți în cadrul migrației către Santa Lucia și Granada, începute în 1855. Restul sunt un amestec de africani, indieni și europeni. Limba oficială, engleza, este vorbită de toți locuitorii insulei. În afară de o comunitate mică de rastafarieni și indieni musulmani, majoritatea locuitorilor sunt creștini: jumătate catolici, restul în mare parte protestanți anglicani.

Clima Grenadei este caldă tot timpul anului. Temperaturile variază între 21 (iarna) și 33 (vara) de grade celsius. Grenada are două sezoane, ca toate insulele carabiene, unul secetos și unul ploios.

Forma de guvernământ a statului este monarhie parlamentară (în cadrul Commonwealth-ului). Șeful statului este regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentată de guvernatorul general Carlyle Arnold Glean. Grenada este împărțită în șase districte: Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint John, Saint Mark, Saint Patrick și un teritoriu: Carriacou și Petit Martinique.

Puterea executivă este exercitată de un Cabinet numit de guvernatorul general la propunerea primului-ministru. Puterea legislativă este exercitată de un Parlament bicameral, compus din Senat și Camera Reprezentanților.

Insulă de origine vulcanică, Grenada este traversată de un lanț muntos, cel mai înalt vârf fiind Sfânta Ecaterina (St. Catherine). Parcul Național Grand Etang, situat în interiorul insulei, este renumit în toată zona Caraibelor datorită pădurii tropicale ce găzduiește numeroase specii de floră și faună, cascadelor și traseelor naturale, precum și a Lacului Grand Etang format în craterul unui vulcan.

Cascadele din Grenada oferă un spectacol natural măreț în mijlocul pădurii tropicale: cascada Tufton Hall, cea mai mare din Grenada, cascada Annandale, una dintre cele mai mici cascade (are doar 15 metri înălțime), cascadele Seven Sisters, o succesiune de șapte cascade, cascadele Mt. Carmel, cascadele Concord și cascada Honeymoon, una dintre cele mai izolate cascade.

Acestor peisaje montane se adaugă numeroase golfulețe, dar și cele 45 de plaje, acoperite cu nisip fin.

Cele mai frumoase plaje sunt: La Sagesse — un loc dedicat conservării faunei locale, Anse La Roche, Levera, Bathway, Lance aux Epines, Gande Ansem, Morne Rouge, Magazine ș.a.

Capitala St. George, situată într-un golf natural pitoresc, este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Caraibe. Aici pot fi admirate la tot pasul atât tipicele căsuțe colorate din Caraibe, cât și fermecătoarele clădiri coloniale. Printre obiectivele turistice cele mai importante se numără: Fortul George, Fortul Frederick și portul istoric Carenage Harbour.

Una dintre atracțiile insulei este distileria de rom „River Antoine” din nord-estul Grenadei, fiind cea mai veche fabrică de rom din emisfera vestică. Faimoasa băutură se obține și în prezent cu ajutorul utilajelor din secolul al XVIII-lea.

Fabrica de nucșoară „Gouyave” este cea mai mare fabrică de procesare a nucșoarei de pe insulă, unde acest condiment este sortat, uscat și măcinat. De altfel, Grenada este un producător important de condimente diferite: scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară, ienibahar, coji de citrice sau cafea. Nucșoara de pe steagul națiunii reprezintă cultura economică a Grenada, fiind cel de-al doilea cel mai mare producător mondial al acestui condiment (după Indonezia).

Proprietatea Dougaldston, situată în apropiere de „Gouyave”, este cea mai veche plantație de condimente din Grenada.

Amatorii de scufundări pot opta pentru locații subacvatice impresionante, printre care: vasul Bianca C., supranumit „Titanicul Caraibelor” și primul parc cu sculpturi subacvatice din lume situat în golful Molinere.

În Grenada este organizat un Carnaval de Vară care se desfășoară pe parcursul mai multor săptămâni, din iunie și până în august. În toată această perioadă sunt organizate în întreaga insulă petreceri animate de stradă, spectacole de teatru, dans, fanfare și competiții de muzică calypso.

De asemenea, în fiecare vineri, în „Gouyave”, capitala preparatelor din pește din Grenada, are loc „Fish Friday Fiesta”, o ocazie perfectă de a petrece în aer liber cu mâncare, băutură, muzică și dans.

Cricket-ul este unul dintre cele mai populare sporturi din Grenada. Stadionul National Cricket din St. George găzduiește meciurile de cricket interne și internaționale.

În 1498, insula a fost descoperită de Cristofor Columb. În acea vreme, era locuită de indigenii caraibieni, iar spaniolii nu au colonizat-o. Columb a numit insula Concepción. În 1650, francezii au reușit să cucerească insula, după mai multe încercări nereușite ale englezilor de a-i înfrânge pe indigeni. Insula rămâne sub dominație franceză până în 1763, când, prin tratatul de la Paris ce încheie Războiul de Șapte Ani, intră în mod oficial în proprietatea britanicilor.

Între 1958 și 1962 a fost parte a Federației Indiilor Vestice, o federație ce a luat ființă cu scopul de a se obține o unitate politică între statele constituente, și pentru ca acestea să-și câștige independența față de Imperiul Britanic sub forma unui singur stat. În 1967, Grenada a obținut statutul de „stat asociat Regatului Unit”, ce însemna independență în afacerile interne; Regatul Unit rămânea responsabil cu afacerile externe și cu apărarea.

În 1974, Grenada a obținut independența, avându-l pe Eric Gairy drept primul prim-ministru. Guvernul lui Eric Gairy a devenit din ce în ce mai autoritar și dictatorial, până la lovitura de stat din 1979 a liderului carismatic de stânga, Maurice Bishop. Acesta nu a organizat alegeri, iar socialismul său se apropia considerabil de comunismul din Cuba.

Politica Grenadei a devenit incomodă pentru vecinii săi Trinidad-Tobago, Barbados, Dominica și, mai ales, pentru Statele Unite. Bishop a fost executat în 1983, în urma disensiunilor dintre adepții săi și o facțiune stalinistă loială Moscovei, condusă de generalul Huson Austin.

După șase zile, insula a fost invadată de o forță de coaliție formată din trupe americane, dominicane și a altor cinci state caraibiene. Invazia s-a încheiat cu capturarea sutelor de partizani comuniști, dintre care mulți erau muncitori cubanezi la aeroportul finanțat de Cuba. Construcția aeroportului a fost încheiată după multă vreme de americani. În 1984, după invazie, Statele Unite au acordat 48,4 milioane USD drept asistență economică Grenadei.

În 7 septembrie 2004, insula a fost lovită de uraganul Ivan, primul după 49 de ani. Uraganul a distrus peste 90% din case. În 14 iulie 2005, insula a fost lovită din nou, de această dată de uraganul Emily, producând pagube în valoare de 110 milioane dolari SUA, mult mai puțin decât pagubele în urma uraganului Ivan. Grenada a recuperat rapid în urma dezastrelor, inclusiv datorită sprijinului acordat de comunitatea internațională. Până în decembrie 2005, 95% din camerele de hotel erau disponibile, iar clădirile fuseseră întărite conform noilor reglementări ale construcțiilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata