Groenlanda, cea mai mare insulă din lume

Cea mai mare insulă din lume este Groenlanda, cu o suprafață de 2.130.800 km pătrați. Se află în nordul Oceanului Atlantic și la sudul Oceanului Arctic. În partea sa estică este mărginită de Marea Groenlandei, iar în cea vestică de Marea Baffin, numită, uneori, și Golful Baffin.

Ca organizare administrativă, Groenlanda este un teritoriu autonom, dar care face parte din Regatul Danemarcei începând cu 14 ianuarie 1814.

Groenlanda este și țara cu cea mai mică densitate a populației din lume, cu doar 56.480 locuitori, adică 0,026 locuitori pe km pătrat. Aceasta deoarece 1.710.000 km pătrați ai suprafeței sale sunt acoperiți de calota glaciară.

Alte două recorduri mondiale legate de Groenlanda sunt acela că este cel mai mare teritoriu autonom din lume, dar care este parte a unei alte țări și acela că, pe teritoriul său, se află cel mai mare parc național.

Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei, Margareta a II-a. Aceasta numește un Înalt comisar ce reprezintă guvernul și monarhia daneze. Groenlanda are și un parlament ales, cu doar 31 de membri. Deși Danemarca este țară membră a Uniunii Europene, Groenlanda nu face parte din UE.

Economia celei mai mari insule din lume este dependentă de exporturile de pescuit, în special de creveți și pește oceanic. Căile sale rutiere nu adună mai mult de 80 km. Capitala Groenlandei și, totodată, cel mai mare oraș al său este Nuuk, cu 15.000 de locuitori.

A doua insulă, ca mărime, din lume este Noua Guinee, cu 785.753 km pătrați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata