Hotelierii greci cred că vor avea cu 10% mai puţin turişti în 2010

Sosirile de turişti în Grecia ar urma să scadă cu 10 % în acest an, iar veniturile hotelierilor greci s-ar reduce cu 15 %, în condiţiile în care criza financiară şi socială i-a speriat pe turişti, a estimat marţi, 18 mai, preşedintele Camerei hotelierilor greci, George Tsakiris, transmite AFP.

‘Din cauza crizei financiare, Grecia a devenit subiect de publicitate negativă timp de mai multe luni în media internaţională, ceea ce i-a descurajat pe vizitatori. La aceasta se adaugă şi recentele evenimente din Atena’, a declarat George Tsakiris.

Cea mai afectată este zona capitalei, 27.000 de rezervări la hotelurile din Atena şi staţiunile din împrejurimi fiind anulate după protestele violente de la începutul lunii, care au provocat decesul a trei persoane. Aceste anulări, dintr-un parc de 30.000 de camere, nu afectează numai lunile mai şi iunie, ci ameninţă chiar şi congresele din 2011, a avertizat reprezentantul Uniunii locale a hotelierilor, Alexandros Vassilikas.

Capitala Greciei nu reprezintă însă decât o mică parte din piaţa turistică naţională, asigurând 15 procente din veniturile turistice, însă şi restul Greciei, în special cele mai populare destinaţii – Creta şi Rhodos -, suferă de pe urma publicităţii negative provocată de problemele financiare ale ţării.

‘În luna ianuarie, au existat semne de relansare, însă, atunci când izbucnit criza, am asistat la o primă frână a rezervărilor, pentru ca drama de la bancă să blocheze totul’, a afirmat Vassilis Menaidis de la Uniunea hotelierilor din Rhodos.

‘Operatorii fac presiuni asupra preţurilor şi ne cer să absorbim noi majorarea TVA (de la 19 la 23 %)”, a adăugat Menaidis.

Grecia este una dintre primele 20 de destinaţii turistice din întreaga lume, atrăgând anual aproximativ 13 milioane de turişti.

Turismul este unul dintre sectoarele – cheie ale economiei Greciei, fiind responsabil pentru aproximativ 17 procente din producţia economică şi 20 la sută din locurile de muncă.

Mulţi economişti susţin că sezonul turistic estival va fi critic, în condiţiile în care economia Greciei ar urma să se contracte cu patru procente în 2010, acesta urmând să fie al doilea an în care Grecia se va afla în recesiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata