Hotelierii pot depune proiecte în etapa a treia a Programului “Casa Verde”

Administratia Fondului de Mediu (AFM) a demarat, in perioada 9-27 noiembrie, a treia etapa a Programului “Casa Verde”, care se adreseaza, de aceasta data, hotelierilor denumiti “operatorii economici”, pentru noua sesiune fiind alocata suma de 100.000 de lei.

Potrivit unei dispozitii parafate in data de 3 noiembrie 2009, AFM organizeaza sesiunea de depunere a proiectelor pentru operatorii economici, in cadrul Programului inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana, ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, derulat in anul 2009.

Ghidul pentru accesarea fondurilor, finalizat in data de 9 octombrie, prevede faptul ca “sunt considerati eligib ili operatorii economici, constituiti potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu obiect principal de activitate “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, conform CAEN…

De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale sunt explicate dupa cum urmeaza: comune, orase/municipii si judete, legal infiintate si delimitate, administrate conform Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti”.

La inceputul lunii octombrie, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a declarat ca Programul “Casa Verde” ar putea fi extins in vederea co-finantarii unor proiecte destinate hotelurilor de pe Litoral.

“Am cerut extinderea acestui program (n.r. Casa Verde) si pentru mediul privat, iar hotelurile de pe litoral vor avea prioritate in accesarea acestor fonduri. Vreau ca, pâna la deschiderea sezonului estival de anul viitor, hotelurile sa aiba deja instalate panourile. Fondurile pentru Casa Verde ar putea fi suplimentate de la anul daca va fi nevoie”, a precizat Udrea.

În etapa a doua a programului, incheiata la 9 octombrie 2009, numarul de proiecte depuse a fost de 140, releva datele oficiale ale AFM. Initial, etapa secunda “Casa Verde” ar fi trebuit sa se incheie la data de 30 septembrie 2009, insa conducerea Administratiei a decis prelungirea perioadei de aplicare cu 10 zile. Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor, a apreciat ca obiectivele programului “Casa Verde” sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii demonstreaza acest lucru.

“Toate bunele intentii sfârsesc rau daca lucrurile nu sunt planificate si evaluate corect din faza initiala. Cred ca obiectivele acestui program sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii denota acest lucru”, a spus Barbu. În opinia deputatului, in derularea programului “Casa Verde” nu s-a tinut cont de o adaptare a acestuia la nevoile din România.

“Ne amintim care a fost tensiunea creata cu ocazia lansarii pripite si propagandistice a programului la finele anului 2008. Cred ca s-au folosit instrumente prost dimensionate fata de cerintele normale ale unei astfel de actiuni, pe fond binevenite in România”, a apreciat presedintele CAPATEE.

“Casa Verde” reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro).

Finantarea proiectelor aprobate se face din Fondul de Mediu, iar Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat in data de 18 mai a.c, in Monitorul Oficial. Subventia alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totala, in care este inclusa atât racordarea la sistemul termic, cât si TVA-ul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pâna la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori.

În prima etapa a programului, derulata in perioada 15 iulie – 14 august 2009, unitatile administrativ-teritoriale (UAT) au depus 151 proiecte, aflate in acest moment in procedura de analiza. Dosarele selectate vor primi banii alocati cel târziu la finele lunii noiembrie, conform ministrului Elena Udrea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata